Skärgårdsstiftelsens utbildning för att skolbarn i årskurs 4-9 ska hitta till skärgården, Utbildningsplats skärgården, har fått Sveriges Lantbruksuniversitets, SLU:s, pris Årets naturvägledning.
– Det känns jättehedrande! Vi är väldigt stolta, säger Sandra Löfgren som projektleder Utbildningsplats skärgården.
– Syftet med Utbildningsplats skärgården är att ta med skolbarn ut i skärgården och vägleda dem. Förhoppningsvis kommer de tillbaka ut i skärgården sen och tar med sig sina familjer, säger hon.
Projektet startade för fem år sedan. Under 2021 var 800 skolbarn ute mellan maj och början av september, på Gällnö, Björnö, Gålö och Riddersholm.
– Till Utbildningsplats skärgården finns lärarhandledningar i flera ämnen. På de fyra platserna finns skyltar för att eleverna ska kunna jobba tillsammans på olika stationer, om bland annat historiska personer som bott på platsen, Östersjön och själva platsen. Till exempel på Björnö får barnen jämföra Östersjön och Ramsviks träsk och så kan de få lära sig om en kvinna som hette Doris, som bodde i trakten. Barnen får även lära sig om till exempel blåstångens och havstulpanens speciella kärleksliv.
Som stöd för lärarna finns ett slutet nätverk. Eleverna kan få låna håvar, vattenkikare och guider från lånelådan på plats. Transporten kan skolorna få bidrag till.
– Lyckobiten är resebidraget som vi kan ge med stöd från regionen och Stiftelsen Kobben. Det gör att skolorna kan få bidrag genom oss när de chartrar buss för att komma ut till öarna. 25 procent av busskostnaderna får skolorna betala själva. Det brukar bli runt 2 000 kronor. Extra kul är att det nu har blivit klart att Kobben ger bidrag även nästa år, säger Sandra Löfgren.