I samband med bildandet av naturreservatet på Ålandsskär, i Huvudskärsarkipelagen, föreslår länsstyrelsen att flera privatägda bostäder, tomter och arrendeställen ska omfattas av reservatet.
Husen ligger på arrenderad mark inom området och beslutet innebär att de boendes nyttjanderätt till sina egna hus begränsas och blir allmänt tillgängliga.
– Det här är vår bostad och vi vill kunna sitta på vår trappa utan att dra in benen när det går folk förbi, säger Karl Jungstedt, vars hus varit i familjens ägo i 60 år och privatägt i 100.
Flera av husen på ön har tidigare byggts för militära- lots- och tulländamål medan andra byggts och använts privat. Länsstyrelsen har inte låtit göra någon fastighetsutredning innan beslutet för att klargöra arrendeförhållanden, tomtgränser eller var privat nyttjanderätt gäller.
– Vi har haft diskussioner om det men valt att gå vidare eftersom det råder oklarheter om den frågan. Det är inte vår roll att reda ut frågan utan snarare markägarens och arrendatorernas sak, säger Elin Deremar, miljöhandläggare på myndigheten.
Vad händer om det visar sig vara tomtmark?
– Det törs jag inte uttala mig om. Det får man ta ställning till i ett senare skede i så fall, fortsätter Elin Deremar.
Viss hävd får ske för att ”bevara den utpräglade skärgårdskaraktären” men det blir förbjudet att gräva på tomten, ordna båtuppdrag, ta med husdjur och införa främmande växter.
– Det innebär att barnen inte får ta med sin hamster till huset och vi får inte plantera vilka kryddväxter som helst i täppan. Basilika till exempel, säger Karl Jungstedt och fortsätter:
– Länsstyrelsen har haft synpunkter på att vi har påskliljor trots att de stått här så länge jag kan minnas.
Inom reservatet blir det också förbjudet att bygga bryggor, trädäck och skärmtak. Särskilt tillstånd krävs om en förstörd brygga ska ersättas eller om fönster behöver bytas. Det är inte heller tillåtet att ändra färg på husen, dra ledningar eller uppföra anläggningar för fiskets behov. Markägarna förpliktigas dessutom tåla att allmänheten passerar i anslutning till byggnaderna.
Varför är inte de privata husen undantagna från bestämmelserna?
– Det handlar om att få med helheten på ön. Då ingår bland annat de privatägda husen som har de här stora kulturhistoriska värdena, säger Elin Deremar.
Karl Jungstedt betonar att de boende är positiva till naturreservatet men vill att deras bostäder ska undantas. Därför överklagar han nu länsstyrelsens beslut till regeringen.
– Länsstyrelsen försöker göra det enkelt för sig men jag tror inte att man får göra så här utan att man måste skilja på det som är allmänt och privat. Jag har inte hittat några andra exempel på ett sånt här reservat. Det vanliga är att man brukar undanta de områden där bostäder ligger, säger han.
Markägaren är Skärgårdsstiftelsen och i en kommentar säger dess vd Lena Nyberg:
– Arrendet för de egna husen är marken under byggnaderna. Skälet till att stiftelsen tog över var att man vill behålla kulturmiljön och byggnaderna så som de ser ut och därför är vår liksom länsstyrelsens utgångspunkt att husen ska omfattas av naturreservatet, de fem privata tomterna undantagna.
Fakta Ålandsskär
• Skärgårdsstiftelsen övertog marken från Fortifikationsverket 2013.
• I juni 2014 beslutade länsstyrelsen att ön ska bli naturreservat.
• Övriga delar av Huvudskärsarkipelagen blev naturreservat 1974.
Foto: privat