
Ett tiotal hamnar på öarna i skärgården kan komma att få ett mångmiljonbidrag för att bygga ut bryggor med fler båtplatser och utökad service.
När länsstyrelsen i projektet ö-för-ö, i mars i år samlade myndigheter och öbor till ett möte på Möja, handlade en av frågorna om att hitta lösningar för att utöka öns hamnplatser. En av deltagarna, entreprenören Henri Tengvall, tog fasta på detta och har dragit igång ett stort projekt som kan leda till att omkring 20 hamnar i Ålands och Stockholms skärgårdar kan komma att få ett bidrag i mångmiljonklassen.
– Just nu håller vi på med en ansökan till Central baltic, den ska sedan godkännas, men jag är ganska säker på att vi får ett ja. Det handlar om pengar i storleksordningen 40 miljoner kronor fördelat på 20 hamnar i Åland och Sverige. Det ska bli fler båtplatser och ökad service som tillgång till el, vatten och toaletter, säger Henri Tengvall.
Central baltic är ett EU-program som finansierar gemensamma projekt mellan länder i Östersjön. Syftet är att hitta lösningar på gemensamma problem. Programmet står för 75 procent av kostnaden.
– De 25 procent som saknas jobbar vi med nu. Projektet handlar om runt 600 till 800 meter betongbryggor. Det är ganska många båtplatser, säger Henri Tengvall.
Ansökningsarbetet pågår och Henri Tengvall vill inte idag berätta vilka tio bryggor i Stockholms skärgård som är aktuella för bidrag, men säger att det handlar om öar utan bro- eller färjeförbindelser i Värmdö, Österåker och Norrtäljes kommuner.
– Det är svårt att få pengar till att bygga ut mindre hamnar. Finns pengar ska man göra allt för att de ska komma till nytta.
Henri Tengvall ger ett räkneexempel på vad bidraget kan innebära för Möja.
– Om allt faller på plats kan vi få mellan 60-70 extra båtplatser. Om man fyller dem bara 30 dagar om året har man 2 100 beläggningar. Är det fyra personer i varje båt är det 8 000 människor. Den som handlar i butiken köper i genomsnitt för 130 kronor, då är du uppe i en miljon.
Henri Tengvall berättar att samarbetet mellan Ålands och Stockholms skärgård har historiska anor.
– Vi kallar projektet ”Modern ports in historic waters” De här vattnen har varit segelleder och fiskeleder sedan många hundra år tillbaka. Brunströms bod vid butiken på ön går tillbaka till en fiskare från Kökar som hade den som sitt hemvist när han var på Möja.