
Efter protester från Ornöbor och andra personer stoppades avverkningen av skog på västra delen av ön för ett par år sedan. Nu har skogsbolagen avverkat ett skogsparti och fler kan bli aktuella.
Leonard Brunner, fritidsboende på Ornö, upptäckte nyligen att några träd markerats med snitselband i skogsområdet Breviksnäs på ön.
Bara någon dag senare började avverkningen i Sumpskogen öster om Brevik.
– Avverkningen är en tragedi för Ornö och sättet som den sker på är en kupp, säger Leonard Brunner.
För drygt ett år sedan gick han och en grupp andra Ornöbor tillsammans med Haninge Naturskyddsförening och andra personer till domstol för att stoppa avverkningar på Breviksnäs och vid Gråberget.
Markägaren Lindviken Förvaltning AB – som enligt Bolagsfakta ägs till hundra procent av Margareta Stenbock von Rosen – hade anmält avverkning till Skogs-styrelsen och skulle just börja hugga ner skogen när Naturskyddsföreningen överklagade till Mark- och miljödomstolen (MMD), som beslutade om inhibition, det vill säga tillfälligt förbud mot avverkning tills domstolen fattar slutgiltigt beslut.
Det fanns även en avverkningsanmälan för Sumpskogen öster om Breviksnäs. Det området kontrolleras också av familjen Stenbock via Sundby Förvaltning AB.
Där gjordes en tillsynsbegäran till Skogsstyrelsen och därefter en överklagan till MMD som beslutade om ett tillfälligt förbud mot avverkning. Då drog Sundby Förvaltning tillbaka sin avverkningsanmälan. Därefter lämnade bolaget in en så kallad samrådsanmälan till Skogsstyrelsen.
– Formellt sett har Mellanskog inte gjort en avverkningsanmälan, men åtgärden är anmäld till Skogsstyrelsen, tillägger hon.
Klas Magnusson från Naturskyddsföreningen i Haninge menar att detta bekräftar Naturskyddsföreningens ståndpunkt att det inte skett någon anmälan om avverkning:
– Avverkningsanmälningar publiceras av Skogsstyrelsen så att allmänheten kan ta del av dem. Hanteringen i det här ärendet saknar transparens och gör att miljöorganisationer inte får någon möjlighet att granska och påverka.
Klas Magnusson fortsätter:
– I mina ögon är den här avverkningen olaglig. Jag anser också att Skogsstyrelsen bröt mot förvaltningslagen när de inte informerade oss om beslutet.
När det gäller Breviksnäs skickade Mark- och miljödomstolen tillbaka ärendet till Skogsstyrelsen för ny handläggning. När den var klar togs beslut om att markägaren får avverka en något mindre yta. Även i det här fallet säger de som protesterat att de inte informerats om det nya beslutet.
Haninge Naturskyddsförening ska nu anmäla Skogsstyrelsens handläggning till Justitieombudsmannen (JO) och överklaga avverkningen till Mark- och miljödomstolen.
– Kommer Mellanskog och Skogsstyrelsen undan med det här så känns det inte som att vi lever i en rättsstat längre, säger Klas Magnusson.
Totalt rör tvisten cirka 17 hektar naturskog. Skogen på Breviksnäs var på väg att bli naturreservat, men än så länge har varken länsstyrelsen eller Haninge kommun velat bekosta ett reservat.
En inventering som gjorts av frivilliga visar att området innehåller tio rödlistade arter (risk att de dör ut) och ett halvt dussin fridlysta.
Mellanskog: ”Vi har följt reglerna”
Mellanskog och Skogsstyrelsen tillbakavisar anklagelserna att avverkningarna av skogsområdena på Ornö skulle vara olagliga eller hanterats felaktigt. De får nu stöd av en ny dom.
Frida Resare på Skogsstyrelsen bekräftar att det finns avverkningsanmälan för områdena vid Gråberget och på Breviksnäs, vilket gör att markägaren kan börja fälla träd.
Hon bekräftar också att när Sundby Förvaltning drog tillbaka sin avverkningsanmälan för Sumpskogen och i stället lämnade in en så kallad samrådsanmälan till Skogsstyrelsen skapades ett helt nytt ärende där Haninge Naturskyddsförening inte längre var part i ärendet och därför inte informerades om beslutet.
– Jag kan förstå att det upplevs som konstigt för dem. Men så ser lagen ut, säger hon.
Örjan Grönlund, hållbarhetssamordnare på Mellanskog, som avverkar skogen på uppdrag av familjen Stenbocks förvaltningsbolag, säger att Mellanskog följt skogsvårdslagen i fallet Sumpskogen.
En ny dom i Mark- och miljödomstolen (MMD)– som meddelas efter Skärgårdens pressläggning – ger honom rätt:
MMD har prövat det som Naturskyddsföreningen hävdar, det vill säga att det varit olagligt att de inte blivit informerade om saker som händer i Skogsstyrelsens hantering.
Domstolen slår fast att Skogsstyrelsen följt lagen.
– Alla handlingar från myndigheten är offentliga handlingar. Men är det rimligt att anse att alla ska informeras vid all handläggning? säger Örjan Grönlund.
– Domstolen, och lagen, är väldigt tydlig med att det inte finns något sådant krav, fortsätter Örjan Grönlund och tillägger:
– Nu har skogen avverkats, med en väl utformad hänsyn till de inom området observerade arterna.
När de gäller de två andra platserna säger Örjan Grönlund att det finns en avverkningsanmälan, men att markägaren enligt hans uppfattning inte har för avsikt att avverka i områdena.
Örjan Granlund beklagar att det uppstått en konflikt på Ornö.
– Systemet är tyvärr uppbyggt på ett sådant sätt att det inte främjar kommunikation mellan kringboende och markägare, säger han.
Margareta Stenbock von Rosen, vd för Lindviken Förvaltning AB, vill inte kommentera tvisten. Skärgården har även sökt Sundby Förvaltnings vd Lolotte Stenbock Lilliehöök för en kommentar.