80 personer kom till det känsloladdade protestmötet mot nedläggningen av Singö skola som hölls i förra veckan. Bland dem flera politiker som öga mot öga fick möta kritikstormen mot beslutet som togs några dagar tidigare.
Som väntat tog barn- och skolnämndens arbetsutskott i måndags förra veckan beslutet att lägga ner Singö skola. På måndag klubbas det slutgiltigt i nämnden. Enligt utskottets ordförande Olle Jansson (S) är beslutet nödvändigt för att rädda skolverksamheten kvar på norra Väddö:
– Skolan uppfyller inte skollagskrav, läroplan och kollegialt lärande och sådant. Det är framtida utmaningar i skolverksamheten. Vi gör det här för att rädda skolverksamhet kvar i norra delen av Väddö.
De 16 eleverna i Singö skola flyttas till Grisslehamn som får totalt 26 elever.
– Singö och Grisslehamn är en speciell problematik. Huvuddelen av eleverna på Singö skola bor i Grisslehamn och bussas till skolverksamheten F-3 på Singö och skjutsas sedan ner igen. Det blir mindre åkande för barnen som bor i Grisslehamn, säger Olle Jansson.
Många föräldrar reagerade starkt på beslutet och bjöd snabbt in politiker, föräldrar och öbor till ett spontant protestmöte under torsdagskvällen för att diskutera frågan. Det blev ett känsloladdat möte, flankerat av buarop och känslourladdningar.
Initiativtagare till mötet var Singöbon Fanny Svensson:
– När man fått barn är det ett paradis att vara här, med närheten till skolan, rena idyllen. Det är så tråkigt att politikerna inte får upp ögonen för glesbygdsskolorna, de är så fina och bra för barn, i synnerhet de med särskilda behov, säger hon.
Totalt kom cirka 80 personer till mötet i Singö församlingshus. Öbor, föräldrar, lärare och flera personer från andra glesbygdsskolor i kommunen. Det knappt tiotal politiker som var på plats, fick frågor om varför skolan måste försvinna. Svaren var dock en besvikelse för öborna:
– Många av oss upplevde att vi inte fick några konkreta svar, utan att vi mest bara skall inse fakta och vara glada över att vi har en skola kvar i norra delen av kommunen, konstaterade Fanny Svensson efteråt.
I och med skolbeslutet gick politikerna i majoriteten, S, C och MP, tvärt emot vallöftena i höstas, något som fått Fanny Svensson att tvivla starkt på demokratin:
– Många Singöbor la sina röster på Centerpartiet i valet på grund av löftena. Att skolan nu läggs ner är ett svek mot de som röstade. Jag kan förstå att fler och fler är bittra på politiker.
Singöbon Anders Fransson, från Roslagens oberoende parti, Roop, i oppositionen deltog också:
– Det blir alltid hetsigt, det är mycket känslor. Det är bara två år sen skolan skulle stänga förra gången, och sossarna krävde en skolutredning. Och nu lägger de själva ner skolan. Det ger tokiga signaler till folk som vill flytta till skärgården och landsbygden. Hade man börjat att anpassa skolan i Grisslehamn så hade jag förstått det, men man börjar i fel ände nu, att lägga ner en fungerande skola i synnerhet som kunskapsresultaten är så bra, säger han.
Olle Jansson håller inte med om att några löften brutits:
– Det vi kämpade med för två år sedan var att man skulle se helheten, och det är det vi gör nu. Vi har inte lovat att alla skolor ska få finnas kvar, säger han.
Även om han hänvisar till att skolan inte uppfyller skollagskrav och läroplan kan han inte peka på något som är fel just nu. Men problemet kan komma att uppstå, exempelvis vad gäller nyrekryteringen av lärare, liksom kollegialt lärande.
Så om man inte bryter mot skollagen, inte har dåliga kunskapsnivåer och du inte kan peka på några fel, varför stänger ni då skolan?
– Elevunderlaget är ständigt minskande, vi har tappat 75 procent sedan 1998. Att vi stänger handlar om den samlade bedömningen. Gör vi ingenting är risken att vi inte får någon skolverksamhet alls på norra Väddö, säger Olle Jansson.