
Kan en trädgård läka och bota?
Ingvar Danielzon tror det.
Hemma i sitt paradis – trädgården på Ingarö – hämtar han kraft och energi, något som gör att han kan hålla sin cancersjukdom i schack.
Åt vilket håll jag än tittar blommar det för fullt. Blåklockor, rosor, kantnepetor och lavendel är bara några av alla de sorter som växer och frodas i rabatterna. Här och var sticker små madonnor upp bland blomstren och ovanför lavendeln vakar en stor ängel gjord i metallnät, ett konstverk Ingvar själv har tillverkat.
– Att arbeta med nätkonst passar mina händer alldeles utmärkt, förklarar Ingvar.
Jag är hemma hos honom och ”hans bättre hälft” Stefan, i Fagerholm, på Ingarö. Här, i huset vid ”Sinnenas och Hälsans trädgård”, som de själva kallar sin tomt har de bott de senaste tolv åren. Tanken är att vi ska prata om deras trädgård men ganska snart inser jag att vårt samtal kommer att handla om annat.
– För fjorton år sedan fick jag veta att jag har en aggressiv cancertumör i min kropp, säger Ingvar när vi har satt oss ned vid bordet som är utplacerat i grönskan.
Läkarna gav honom högst fem år kvar att leva. Det är lätt att bli deprimerad över ett sådant besked men Ingvar såg det som starten på något nytt. Han och Stefan sålde sin lägenhet i Stockholm och köpte huset på Ingarö. Ingvar drömde om en ateljé och ville även en gång för alla ge utlopp för sin trädgårdsnerv – innan det blev för sent.
– Jag är uppvuxen på landsbygden och van att vara i naturen. Därför kände jag att jag ville få uppleva närheten till naturen igen innan det var dags för mig att lämna, säger Ingvar.
De båda fastnade för huset direkt trots att tomten var ovårdad och skulle kräva en hel del arbete för att få ordning på.
– Det mesta här var igenvuxet. Men vi såg möjligheterna, säger Ingvar och blickar ut över den prunkande trädgården.
Ganska snart blev Ingvars hälsa sakta men säkert bättre. Även om han inte är friskförklarad än och fortfarande får regelbundna doser med cellgifter syns inget av det på honom mer än att han måste ta sig fram med kryckor.
Ingvar är medveten om att han lever på lånad tid men han är övertygad om att trädgården har varit till stor hjälp för hans läkeprocess och välmående.
– Vi fångar dagen här i trädgården varje dag. Vi försöker att tänka positivt och omger oss inte med negativa personer, det tar så mycket energi. Tankarna formar ens liv och man överlever inte om man bara ska gå runt och vara negativ hela tiden, säger han.
Det har tagit tid att få trädgården så som den ser ut idag och den är inte färdig än. Det blir den aldrig, säger de.
– Det är ett evigt projekt det här, säger Stefan och skrattar.
Det mesta i trädgården har skapats av honom själv. Han bygger och Ingvar kommer med idéerna.
– Jag har alltid handlat på intuition. Stefan planerar och skissar. På så sätt kompletterar vi varandra bra, säger Ingvar.
Många som besökt trädgården har frågat hur de hinner och orkar med att sköta om den.
– Det gäller att vara ödmjuk för sig själv och inse att vi kanske inte är bäst på trädgård men att vi heller inte behöver vara det. Vi klarar det ändå. Skulle vi säga att vi inte klarar det här begränsar vi oss från att se möjligheterna, säger Ingvar.
När jag frågar om varifrån de får sin inspiration till trädgården blir svaret nästan självklart: naturen själv.
– Vi vill inte ha några perfekta rabatter. Istället har vi låtit trädgården forma sig själv. Naturen är den bästa färgpaletten, säger Ingvar.
Vi passerar flera områden i trädgården där de berättar om sina kommande projekt.
– Här ska vi ha säsongsbetonade växter. Jag vill att det riktigt ska spraka av färg här, säger Ingvar och visar upp en jordplätt precis intill uppfarten till deras hem.
Runt om i trädgården finns små sittplatser som är avsedda för att betrakta trädgården från olika håll. På ena sidan omgärdas trädgården av skogen och på den andra sluttar trädgården ned med utsikt mot sjön Fiskmyran. Vid bryggan ligger en eka förtöjd.
– Den brukar vi ta och ro ut med. Vi tar med oss en termos med kaffe och lite fikabröd och bara njuter, säger Stefan.
Från sjösidan syns ett av de senaste tillskotten: ett orangeri.
– Jag ville ha en plats att ställa växter på över vintern, säger Ingvar.
Längre in finns Ingvars ateljé, där han även ställer ut sina alster. Han har ett mål kvar i livet.
– Jag skulle vilja ställa ut min konst på Artipelag, säger han.
Vem som helst är välkommen till deras hem för att titta på konst och ta in den vackra trädgården. Emellanåt har de trädgårdsvisningar för olika grupper.
– En gång hade vi 57 personer här samtidigt, berättar Ingvar när vi står inne i orangeriet.
Varje morgon startar han och Stefan sin dag här. I varsin fåtölj med utsikt över sjön.
– Livet ska vara gött att leva, konstaterar Ingvar och strålar som solen utanför.