
Det är den 25 september men kan lätt tas för 25 juli vid bryggan på Älgö utanför Saltsjöbaden. Skärgården ska följa med branschkollegan Skärgårdsradion, Sveriges mest hållbara radiostation, på tur.
– Vilket väder vi fick, utbrister Martin Loogna när vi hoppar ner i reportagebåten Skumpan och styr mot Sandhamn.
Prat om vädret blir det ofta i Skärgårdsradion, både i inslagen och i kustväderrapporten som Skärgårdsradion är ensam om att sända en gång i timmen dygnet runt, året om.
– Radio är allra bäst när den är lokal. Det är då den berör, säger Martin Loogna.
Martin Loogna, eller bara Loogna som han presenterar sig som både privat och i radio, bor bara några minuter från bryggan tillsammans med sin fru och två döttrar. De flyttade till Älgö från Bromma för tre år sedan för att komma närmre skärgården och slippa pendlingen till segelbåten. Segelbåten är dock såld. Familjen var klar med den efter att ha bott i den i åtta månader medan huset byggdes.
– Vi tvättade i gästhamnen i Fisksätra. Vi hade födelsedagskalas ombord. Det var en del utmaningar. Men vi är fortfarande gifta efter det, skrattar han.
På en timme i RIB-båten är vi framme i ett stilla Sandhamn. Gästhamnen är nästintill tom, sånär som på ett gäng maneter som simmar vid bryggan. Loogna hejar överallt på folk som jobbar i restaurangerna eller åker förbi på fyrhjuling.
2007 startade radioparet Loogna och Jesse Wallin Skärgårdsradion 90,2. De hade arbetat tillsammans i många år med bland annat Mix Megapol men ville göra lokal radio.
– Jag var ute och seglade mycket, han bodde på en båt. Skärgård plus radio blev en ny station.
De fick börja sända från Waxholmsbolagets gamla mast i Hemmesta som de hyr av Värmdö kommun. För att få lyssnare tog de sig ut i skärgården och sände så mycket som möjligt på plats där saker händer. Verksamheten byggdes upp på Sandhamn.
– Vi vill göra radio för alla som gillar skärgården. Du måste inte bo där, men vi vänder oss till alla som befinner sig i skärgården. Om man gör något man brinner för har lyssnarna kul. Det är inte jobbigt att gå till jobbet.
Skärgårdsradion lever till 90 procent på reklam, resten består av olika event. De har en mobil radiostation i en container som ställs upp på mässor till exempel.
Loogna berättar över en lunch på stammisstället Sandhamns Värdshus. Sedan Skärgårdsradion startade har han sänt från Sandhamn varje sommar och döttrarna har växt upp här med seglarläger och simskola. Viamare som tidigare drev Seglarhotellet var Skärgårdsradions partner fram till för ett par år sedan och genom dem fick stationen tillgång till en studio i gästhamnen. Denna sommar blev reportagebåten flitigt använd istället.
Numera äger Loogna stationen själv. Under åtta av tolv år levde han enbart på Skärgårdsradion, men sedan Viamare drog sig ur jobbar han även på Star FM under vinterhalvåret. Studion på Södermalm delas och en del reportage sänds i båda kanalerna.
– Vi har försökt få till ett samarbete med flera kommuner, framförallt Värmdö kommun. Men de har varit kallsinniga.
– Får jag skriva det?
– Det tycker jag! Vi blev Årets radiostation 2014. Då tycker jag att de borde se vilket läge de har, att få samarbeta med Sveriges bästa station.
Med 30 år i yrket ser Loogna förändringar. Den största kom med sociala medier.
– Det är svårt att filma och göra radio samtidigt. Och jag måste numera lägga upp ljudklipp på nätet så att folk kan lyssna efteråt. Det går inte att komma ifrån.
Detta tar inte tid från sändningarna, utan han jobbar helt enkelt mer.
– Samtidigt får vi mycket positiv feedback, tips och fina bilder via sociala medier. Det är interaktivt på ett annat sätt.
Utvecklingen gör att färre ringer in till radio men oftast ser de till att ringa upp personen som tipsat via sociala medier. När de inte är ute och träffar människor live förstås.
– Jag är inne på att prata mer med äldre. De har mycket att berätta, om man bara tar sig tid att lyssna. Jag gjorde en intervju här på Sandhamn med en gammal kvinna som är gift med en lots. Hon hade många spännande historier. Efter tio minuter frågade hon vad jag höll i handen. Hon fattade inte att hon var med i radio.
Loogna skrattar. Jobbet blir aldrig tråkigt, det händer alltid nya saker att berätta om.
Dagens uppdrag är att ta sig upp i Sjöfartsverkets lotstorn, som Skärgårdsradion sänder från ibland, till exempel för att få en bra överblick över målgången i Gotland runt. Här har Skärgårdsradion en radiosändare och två webbkameror. Bilderna från dem kan lyssnarna se på Skärgårdsradions sajt och de är välbesökta. Även spindlarna gillar kamerorna och bygger gärna nät framför linsen. Loogna torkar omsorgsfullt av de två kamerorna. Radiosändaren stänger han av för säsongen. Den används på sommaren för att båtägare ska få perfekt mottagning.
– Den behövs inte nu. Dessutom drar den ström och håller längre om den får vila. Härmed förklarar jag sommaren slut, säger han med både vemod och skratt.
Loogna är snabb med att göra radio av nästan vad som helst. Snart har även Skärgårdens reporter mikrofonen under näsan för en kort intervju. Vad tycker jag om båtfärden, vädret? Är jag höjdrädd? Vilka är de stora frågorna i skärgården just nu?
Nästa inslag ger en kort rapport om den härliga himlen och att det är gott om plats vid bryggan. Några utländska seglare siktas.
Tillbaka vid båten syns ännu fler maneter än tidigare. Detta är nyheter för Loogna och blir ett inslag till Skärgårdsradions Instagramkonto, med tillhörande video där de gula och rosa besökarna syns tydligt. Loogna pratar i mikrofonen:
– Ett nytt fenomen för mig. Det är fullt med maneter här vid bryggan i Sandhamn. Här blir det inget bad idag i alla fall, den saken är klar. Ah, ni ser. Maneter i tusental. Jag tror inte de bränns, men jag vågar inte prova. Jag tror de är snälla. Vad gör de här? Vad vill de?
På 30 år har actionreporter Loogna samlat på sig många minnen. Han drar sig inte för att vinschas upp i en helikopter av ytbärgare, eller köra Roslagsloppet i RIB-båt. Två gånger har han seglat över Atlanten.
– Under en av seglatserna rapporterade jag en gång om dagen i radio. Vid ett tillfälle tog vi in vatten. Det lät nog mer dramatiskt i radio än det var. Eftersom det var ett dygn mellan rapporterna blev det ett jobbigt dygn för lyssnarna och min fru. Hon ringde sjöräddningen. Missa inte morgondagens rapport – kommer vi flyta eller inte? En riktig cliffhanger, skrattar Loogna.
Fakta/Skärgårdsradion
• Drygt 100 000 regelbundna lyssnare.
• Varje enskild dag lyssnar cirka 30 000 personer i Storstockholm.
• Lyssna på frekvens 90,2 på vanliga FM-radion, direkt i mobilen med Skärgårdsradions app eller via digitalradion Dab+