
Katja Uneborg och Sven R Ohlson är involverade i de flesta kulturprojekt på Möja. Nu har de startat Radio Möja, där de vill engagera både unga och gamla öbor att göra poddar om såväl Möja som andra öar.
– Vi vill att programmen ska bli som vykort från skärgården, små universum som man kliver in i. Det är mixen av allas historier som blir rolig, säger Katja Uneborg.
Den vackra gamla sekelskiftesvillan i Berg byggdes av Svens farmors föräldrar år 1900 och har sedan dess varit sommarbostad för de kommande generationerna. Huset ser ut att ha bevarats exakt som det en gång var och vi går uppför den knarriga trappan till övervåningen. Här sitter Sven och hans kollega Katja ofta och klipper radio under sommartid. Från fönstret har de en fantastisk utsikt över bryggan, de ankommande Waxholmsbåtarna och det glittrande vattnet. Sämre arbetsmiljö kan man ju tänka sig, men de sitter inte alltid här och jobbar. Radio Möjas lilla redaktion är ambulerande och är ofta ute på uppdrag på andra delar av ön eller närliggande öar. Banderollen ”Radio Möja – hemliga historier från kobbar och skär” hänger över datorerna i det lilla klipprummet vars skärmar blinkar och flipprar av ljud.
Just nu klipps ett program om det gamla ånglok som Svens pappa tog hit till Möja år 1965. Sedan premiären den 25 maj har man även haft program om strutsfarmen på ön, den lokala pingisklubben och så har man planterat penséer med Möjabon Inger Olsson och pratat om ö-livet genom tiderna. Radio Möja syftar precis som de andra kulturprojekt Sven och Katja driver till att få fler att upptäcka allt som Möja erbjuder, få besökare att stanna längre och synliggöra de lokala entreprenörerna på ön.
– Det finns så mycket saker här som ingen vet om, säger Katja. Vi vill visa upp bilden av en levande skärgård och en levande ö för alla åldrar. Dels för turister, men det handlar också om att stärka skärgården, öarnas potential och unika samhällen.
Båda har de släktrötter på Möja som sträcker sig långt tillbaka till början av förra seklet och har tillbringat en stor del av sina liv här som fritidsboende. Båda har också en bred bakgrund inom kultur och mediabranschen och sitter i styrelsen för MKU – Möja Kulturella Ungdom – där de sedan tidigare arrangerat både danskvällar och bioföreställningar på ön. Projektet Radio Möja började ta form förra sommaren, då Sven och Katja höll ett poddläger på dansbanan för unga mellan tio och 15 år. Deltagarna, som både kom från stan och öarna, fick göra program om ämnen som intresserade dem. Många fick blodad tand och har anmält sig till lägret som hålls i sommar igen.
– Jag tycker att det är så coolt att många unga från förra årets poddläger kommer tillbaka. De som var med då har ju fått verktygen och nu vet de hur de ska göra en färdig podd, säger Katja.
Efter poddlägret i fjol beslöt sig Sven och Katja för att även bjuda in andra radioproducenter att vara en del av redaktionen för Radio Möja.
– Sedan fick vi chansen att träffa Skärgårdsradion, och utvecklades ännu mer. Nu sänder vi i Skärgårdsradion varje lördag klockan 9.15, berättar Sven.
– Det är kul att kunna nå ut till en lite bredare publik, fyller Katja i. Det är svårt att ha en poddradiostation bara på Spotify eller digitalt.
Målet är att bredda sig till fler öar i skärgården framöver, även om fokus just nu ligger på Möja. Radio Möja ska fånga både dåtid och nutid, yngre och äldre röster. Från och med i höst planerar man att ha en fast ungdomsredaktion med unga reportrar som är med och skapar innehåll. Vartannat avsnitt kommer att vara vikt åt de unga reportrarna, och vartannat åt de vuxna. Och det råder ingen brist på idéer för framtida poddavsnitt – när Sven och Katja sitter och spånar bubblar det upp ämnen som smugglartiden, folktro och sägner, dansbanans historia och ett nedslag hos Sjöräddningen som förslag.
– Vi vill berätta historier från den äldre generationen som annars är på väg att försvinna. Det kan antingen vara att vi två går ut och dokumenterar dem eller att den unga generationen gör det. Då blir det också olika typer av berättelser, utifrån hur de berättas och vad man är intresserad av, säger Katja.
De unga reportrarna som Radio Möja efterlyser behöver inte vara fast- eller fritidsboende på öarna, poängterar Sven.
– Jag tycker bara att det är häftigt om de intresserar sig för skärgården, man måste ju börja någonstans. Och vi försöker vara dagsaktuella, så att det inte bara blir gamlingar som får säga saker. Det kan inte bara handla om jordgubbsodlingar och sill.
Som styrelsemedlemmar i MKU har de deltagit i många skärgårdsseminarier i kommun och region. Någonting de reagerat på under sammankomsterna är hur mycket det talas om infrastruktur och hållbarhet, men att så lite fokus läggs på kulturfrågan eller hur man skapar mötesplatser på öarna.
– Var ska man träffas och vad ska man göra? Det är ju kärnan i att vilja bo på en ö året runt – att det händer något även under den mörka delen på året. Hur ska vi annars få folk att vilja bo i skärgården? Allt det där brinner jag verkligen för. Jag har alltid hållit på med en massa ideella projekt som jag bara måste göra, och med Radio Möja handlar det om precis samma sak, säger Katja.
EFTERLYSNING
Är du mellan 10-15 år och vill bli ung radioreporter hos Radio Möja? Mejla podradiomoja@gmail.com så får du veta mer! Mer info om poddlägret den 2-4 juli finns på mojadansbana.se