
Det är nästan lika långt som ett maratonlopp, men istället för jämn asfalt måste deltagarna ta sig uppför hala klippor, längs snirkliga stigar och genom iskalla vågor. Trots de tuffa villkoren ställde rekordmånga upp i årets Utö swimrun.
Regnet gjorde ett tillfälligt uppehåll under söndagen och förutsättningarna var perfekta för årets upplaga av Utö swimrun. Runt 400 deltagare kom till Gruvbryggan på Utö för att ta sig de fyra milen på land och i vatten runt Utö och Ålö.
Swimrun är en ny sport som har vuxit explosionsartat runt om i världen. Principen är väldigt enkel: alla startar samtidigt, springer och simmar ett antal sträckor, först i mål vinner. Det är också Utös helt egna sport. Den uppfanns 2002 som en galen idé av fyra grabbar i Seglarbaren vid Utö värdshus.
– Hela sporten swimrun kom till på Utö av slump. Det började som en diskussion om man kan röra sig mellan öarna utan båt, med all packning i en vattentät ryggsäck. I och med att vi såg att det gick att ta sig till Sandhamn och då skulle de förstås tävlas, säger Jesper Andersson Mars, en av upphovsmännen till sporten.
I det allra första loppet tävlade killarna i två lag med två deltagare i varje om att först nå Sandhamn. Kravet var tre stopp på olika restauranger längs vägen. Loppet tog 24 timmar. I efterhand kanske den galna idén inte var så galen ändå. Det visade sig snart att det fanns många andra som ville vara med. Efter några år uppstod en organiserad tävling, den som kallas Ö-till-ö, som idag har vuxit till ett internationellt känt lopp. Samtidigt har många nya swimruntävlingar startats runt om i världen, Utö swimrun är en av dem.
– När Ö-till-ö började bli stort kom vi fram till att vi ska ha en tävling som följer våra träningsbanor på Utö. Vi har fått möjlighet att lägga banan så vackert det går. I och med att vi kommer från ön så är det en presentation av ön och hur vackert det är, säger Jesper Andersson Mars.
En del av det som gjort swimrun populärt hos många är att man tävlar i lag om två personer. Det finns tre klasser, män, kvinnor och mixad klass.
– Det går inte att bara sätta ihop två duktiga löpare och simmare och tro att det ska det fungera. Om man tittar på Ö-till-ö som håller på i 10-13 timmar så måste man fungera ihop rent socialt. Jag tävlar med min bror och åtminstone de första sex timmarna springer vi och snackar om allt möjligt sedan börjar det bita i och då kanske man inte pratar lika mycket, säger Jesper Andersson Mars.
Utö swimrun startade vid Gruvbryggan med en inledande runda tvärs över ön och en simsträcka över Rävstaviken. Därefter gick loppet söderut förbi Ängsholmarna, Spränga och över vikar längs Utös västra sida ner till Ålö brygga. I Båtshaket på Ålö fanns behövlig snabblunch för den som ville, innan deltagarna tog sig vidare över Storsand och tillbaka till Gruvbryggan. En total sträcka på ungefär fyra mil, varav över fyra kilometer i tiogradigt vatten.
För Carina Nilsson som driver Båtshaket innebär tävlingen en smygstart på säsongen.
– Det är jättekul, vi öppnar egentligen inte förrän midsommardagen. Men det här är ett tillfälle när vi öppnar upp för att det är något som händer. Det är fler som lär sig var Ålö och Utö ligger och som kanske kommer tillbaka, säger Carina Nilsson.
En av deltagarna och en som verkligen tagit till sig sporten är musikern Petter Askegren, som tidigare deltagit i ötill-ö. Förutom att själv anordna ett swimrun på västkusten så kommer han att delta i ytterligare tre-fyra lopp i sommar.
– Det känns bra, vi tog oss i mål, det var jäkligt kul. Det är en fantastisk naturupplevelse, bland det roligaste jag gjort. Jag har varit väldigt mycket på västkusten när jag var liten, men har verkligen börjat uppskatta Stockholms skärgård. Jag känner också varmt för Östersjön, sa Petter efter loppet.
Jesper Andersson Mars deltar fortfarande, men efter att ha dragits med en knäskada var ambitionen ingen topplacering i år.
– Jag är jättenöjd, jag skulle bara ta mig runt. Jag har inte gjort hela jobbet själv, min bror har legat och dragit.
Totalvinnare i tävlingen blev Nicolas Remires, Frankrike, och Julian Dent, Australien, vilka ställde upp för första gången. De bor i Stockholm och hade förberett sig grundligt genom att träna ute på Utö några veckor innan loppet.
– Det är ett äventyr, man får se ett av världens vackraste landskap när man springer över öarna. Det här loppet var som ett övningslopp inför ö-till-ö i september, sade Julian Dent.
De tog sig runt banan på knappa fyra timmar.
Damklassen vanns överlägset av Caroline Holmqvist tillsammans med Kristin Larsson och mixklassen av Pär Kristoffersson och Fanny Danckwardt-Lillieström. Åtta av de första lagen är direktkvalificerade för Ö-till-ö i september.