
Trafikverket bröt mot ett antal säkerhetsföreskrifter när vägfärjan Gulli transporterades över öppet hav till Fårö. Men inga avvikelserapporter upprättades av Färjerederiet själva förrän bristerna påtalats av en utomstående.
Den 10 januari kördes Trafikverkets vägfärja Gulli, som vanligtvis trafikerar Furusundsleden, till Fårösund för att ersätta färjan Bodilla som var på varvsbesök. Inför resan hade en färdplan och tillstånd tagits fram och signerats.
Men ett antal regler och föreskrifter bröts under överfarten till Fårö. Enligt Transportstyrelsens föreskrifter så ska en resa som tar över tolv timmar ha en minst fyra man stark besättning. Men Gulli hade bara tre, trots att resan planerades ta femton timmar.
Vidare tog färjan vägen ut genom Sandhamnssundet mellan Sandön och Telegrafholmen, en passage där fartyg som kör igenom får vara maximalt 300 bruttoton, något Gulli överskred med sina 360 bruttoton. VTS Stockholm, Sjöfartsverkets trafikcentral, anropade färjan över VHF och informerade om föreskriften och skrev därefter en avvikelserapport.
Enligt uppgift från en källa med insyn i händelsen ska det även ha saknats rätt sorts räddningsflottar ombord för att genomföra en resa på öppet hav.
– Det är anmärkningsvärt hur Färjerederiet vid flera tillfällen struntar i lagar och regler. Det blir ett hån mot små redare som måste investera i extra säkerhetsutrustning och bemanna sina fartyg med extra besättningsmedlemmar när inte ens staten gör det på sina fartyg, säger personen.
När personen själv, fyra dagar efter att resan genomförts, kontaktade ansvarig chef på Färjerederiet för att fråga om avvikelserna gavs först beskedet att rederiet följer riktlinjer och checklistor för säkerhetsbemanning och säkerhetsutrustning. Först ytterligare fem dagar efter detta upprättade rederiet egna avvikelserapporter.
Claes Tyrén, säkerhets- och riskspecialist samt tjänsteman i beredskap Sjösäkerhet på Färjerederiet, besvarar Skärgårdens frågor via mejl.
– Det stämmer att vi hade vissa brister vid den aktuella färjetransporten, skriver han.
Hur allvarligt ser ni på överträdelserna?
– Säkerhet är av yttersta vikt för Färjerederiet och vi ser allvarligt på alla former av säkerhetsbrister. Rederiets sjösäkerhetsavdelning har arbetat med att gå igenom de styrande rutiner och dokument som reglerar en färjetransport i syfte att se vad som kan förtydligas. Detta arbete initierades så snart det blev känt att dokumenten kunde misstolkas och behövde kompletteras. Viss information har också tillkommit i klargörande syfte.
Vad har ni vidtagit för åtgärder för att det inte ska ske igen?
– Vi har gått igenom våra rutiner och processer kopplade till färjetransporter. På de berörda lederna kommer även händelsen att belysas på en arbetsplatsträff, så att alla har kännedom om vilka rutiner som gäller.
Varför upprättades en avvikelse först efter att bristerna påtalats av en utomstående person?
– Initialt uppmärksammades inte bristerna lokalt, men så fort vi fick kännedom om att brister hade förekommit upprättades en avvikelserapport i enlighet med våra interna styrande dokument. Avvikelserapporterna är en del i rederiets kvalitetsarbete och vi ser dem som en viktig komponent i det arbetet.