
På Ljusterö har de många reklamskyltarna längs vägen från färjan orsakat irritation. Alla vet inte att det krävs tillstånd för sådana skyltar och vem som har ansvar för vad. Skärgården har rett ut frågan.
Mellan färjeläget och Ljusterö torg, en sträcka på ungefär två och en halv kilometer, sitter på vintern ett tiotal reklamskyltar på träd och klippor vid sidan av vägen. På sommaren ökar de till upp emot 30 stycken och står då även i diket och på vägrenen. Ulrika, som är sommargäst på ön och inte vill uppge sitt efternamn, har hört av sig till kommunen och vill att de rensar upp:
– Dels är det förskräckligt fult, men främst är det en trafikfara. Jag märker själv att jag sitter och tittar på skyltarna i stället för på vägen, säger hon.
Hur många skyltar som faktiskt saknar tillstånd på Ljusterö är inte klart. Och den vägsträckan är bara ett exempel på en situation som blir allt vanligare. Eftersom alla inte vet vad som gäller, har Skärgården rett ut frågan: Trafikverket ger tillstånd för och har tillsynsansvar när det gäller skyltar inom vägområdet, det vill säga vägdiken, slänter, parkeringsfickor, rastplatser och så vidare.
– Vi säger i princip alltid nej till reklamskyltar inom vägområdet och plockar bort de som finns när vi sköter drift och renhållning av vägarna, säger Staffan Gräns, nationell samordnare på Trafikverket.
Länsstyrelsen däremot ger tillstånd för skyltar som sitter utanför vägområdet. Den prövar om skylten kan påverka trafiksäkerheten negativt eller om den kan inverka dåligt på landskapsbilden. Om det gäller detaljplanelagt område krävs däremot bygglov från kommunen.
– Det sitter absolut en hel del skyltar här och var som inte har tillstånd. Ofta beror det på okunskap, säger Johan Backman, jurist på Länsstyrelsen.
Men trots att länsstyrelsen ger tillstånd, har kommunen tillsynsansvar och kan tvinga den ansvarige att plocka bort olovliga skyltar.
– Vi kan inte plocka bort dem själva. Men kommunen kan kontakta fastighetsägaren och säga att de skyltar som inte har tillstånd måste plockas bort. Det har hänt vid flera tillfällen längs väg 276, säger Ann Erlandsson, driftingenjör på Österåkers kommun.