
Sportfiskekedjan Interfiske ger en miljon kronor till den som lyckas slå det svenska abborrekordet. För att fiskaren ska ta hem priset måste rekordet godkännas av Sportfiskarna. Samtidigt klargör Sportfiskarna att de tar avstånd från pengastinna rekordtävlingar.
– Vi är inte inblandade i tävlingar av den här typen. Vi tycker till och med att det kan vara olämpligt, säger Andreas Ollinen, Sportfiskarna.
Utmaningen Miljonrekordet pågår under hela 2021. Förutom att dela ut en eventuell miljonvinst kommer Interfiske att anordna ett antal mindre tävlingar med priser till ett värde av 50 000 kronor. För att kamma hem priset för MiljonAbborren ska fisken vara fångad i svenska vatten, med ett bete från Armada Tackle och bli godkänd enligt Sportfiskeförbundets regler för rekordregistrering. Samtidigt informerar Sportfiskarna om att de tar avstånd från rekordtävlingar. De menar att det är viktigt att deras verksamhet är objektiv och helt frikopplad från kommersiella verksamheter.
– Det får inte råda några oklarheter om att vi godkänner svenska rekord. Om någon sedan vill göra en tävling på det, ligger det utanför vår kontroll. Men rekordbestämmandet tar inte hänsyn till olika tävlingar, utan vi följer våra regler, säger Andreas Ollinen på Sportfiskarna.
Inom Interfiske togs nyheten att Sportfiskeförbundet inte kommer att samarbeta kring rekordtävlingen emot med förvåning. Enligt Jens Olsson, verksamhetschef för Interfiske, hade man en dialog med Sportfiskarna innan lanseringen av den nya kampanjen och då utrycktes inga tveksamheter kring deras samverkan.
– De har överhuvudtaget inte sagt någonting i den riktningen åt oss när vi drog igång det här projektet. Men det är förstås jättetråkigt. Vi vill ju inte ha en badwill av det här, utan en rolig happening för sportfiskesverige. Hade vi fått den informationen innan, då hade vi verkligen tagit ställning till om vi skulle köra det här projektet eller inte, säger Jens Olsson.
Ett skäl till att Sportfiskarna inte vill vara inblandade i rekordtävlingen är att de ser en stor risk för fusk. Andreas Ollinen menar att det är olyckligt att blanda in stora prissummor i fisketävlingar, då det riskerar att leda till att deltagarna tummar på reglerna.
Hur kan man fuska i en sån här tävling?
– Det kanske jag inte ska berätta. Men man kan till exempel fånga fisken på ett annat sätt än vad som krävs för ett sportfiskerekord. Så om det skulle komma in en sån här ansökan är vi väldigt noga, säger han.
Jens Olsson ser inte att det finns någon större risk för fusk när det gäller fiske på den nivån som krävs för att fånga rekordabborren. Han tror att risken är större vid tävlingen ”Månadens abborre”.
– Det ska till en sån extremt stor fisk och en extremt duktig fiskare för att det ska kunna bli svenskt rekord. Hos dem som fiskar året runt och lever för fiske finns en väldigt bra moral. Det är som att fuska i sport, har man tränat i hela sitt liv vill man inte solka ner sitt rykte, säger han.
Länsfiskekonsulent Henrik C Andersson tror inte att den som försöker bluffa till sig en vinst kommer undan.
– Generellt sett tycker jag ganska illa om höga prispengar på fisketävlingar. Det borgar ju för att locka fram fusk. Men det kan jag inte se i det här fallet, för det går inte att fuska till sig ett rekord i storfiskeregistret. Folk kommer naturligtvis att försöka. Men de som kan det här riktigt bra, de vet vad en riktigt stor abborre har för proportioner, menar han.
Finns det då någon verklig chans att lyckas slå det 35 år gamla svenska abborrrekordet på 3150 gram som togs av Gary Wickins? Enligt tävlingsarrangören Interfiske är det förvisso svårt, men inte helt omöjligt, då det aldrig har fångats så många abborrar över två kilo som nu.
– Trenden har ju lutat mot abborrfiske de senaste tre åren och det gör att många av de bästa fiskarena som fiskar hårt året runt satsar på abborren. Jag skulle tippa på att det idag kommer upp kanske 20-25 abborrar över 2,5 kilo. Femton år tillbaka i tiden kom det upp kanske två abborrar över 2,5 kilo, säger Jens Olsson.
Andreas Ollinen på Sportfiskarna är betydligt mer tveksam.
– Jag skulle bli mycket förvånad om vi fick ett nytt svenskt rekord på abborre under 2021. Jag tror att det under de senaste 20 åren är en som har varit i närheten, säger han.
Den som känner sig hågad att anta utmaningen kan läsa fullständiga tävlingsregler på Interfiskes hemsida. På Instagram läggs bidragen upp under hashtaggen #miljonabborren.