
Skärgårdsstiftelsen ska samla in sina 50-talet hjärtstartare för service och batteribyte. De placeras inte ut igen då stiftelsen inte anser sig vara en livräddande organisation. Ledningen får kritik både internt och externt för beslutet.
– Då det påverkar mina möjligheter att hjälpa andra människor tycker jag att man borde föra en dialog med mig och mina kollegor, säger en ur fältpersonalen.
Enligt stiftelsens PR-chef Ulrika Palmblad-Wennergren innebär hjärtstartarna ett tungt ansvar för fältarbetarna. Ett ansvar som flera ur personalen som tidningen talat med är villiga att ta men nu blir fråntagna. En medarbetare som önskar vara anonym vill ha en grundlig förklaring till beslutet:
– Att bara lämna oss som använder den här livräddande utrustningen utan en förklaring som känns genomtänkt upplever jag som respektlöst gentemot oss medarbetare.
Medarbetarna menar att stiftelsen inte förstår hjärtstartarnas betydelse.
– Jag är väldigt trött på att man från stiftelsen går ut med att vi ska arbeta tillsammans och att kansliet och fältpersonalen ska ha en bättre dialog och förståelse för varandra. Sen går man ändå direkt och fattar ett sånt här beslut, vägrar lyssna på vad vi i fält tycker och svarar knappt på våra frågor. Avsaknaden av ledarskap och en förståelse för verksamheten på fält är näst intill total från vissa i ledande position inom stiftelsen. Jag saknar förtroende för vd då hon är totalt frånvarande inom verksamheten som jag berörs av. Den här uppfattningen delar jag med många.
Skärgårdsstiftelsens vd Anna Waxin svarar på kritiken:
– Det är naturligtvis tråkigt för mig som vd att se att några av våra medarbetare inte backar upp välgrundade beslut eller tar en dialog med sin närmaste chef. Detta är ett beslut som ledningen har tagit i dialog med bland annat vår egen skyddskommitté. Det här är som vi har sagt tidigare en mycket komplex fråga som bland annat bottnar i arbetsmiljöfrågor, ansvarsfrågor och ändamål, där Skärgårdsstiftelsen som fastighetsägare inte har ett livräddande uppdrag.
Hon skriver att stiftelsens omorganisation ska ge bättre möjligheter till dialog, kommunikation och uppföljning framåt.
– Vi strävar efter en bred delaktighet vilket dock inte är detsamma som att alla medarbetare kan medverka i ledningsrelaterade beslut. Som alltid är det ytterst styrelsens, vd:s och ledningens ansvar att fatta beslut utifrån verksamhetens behov och för organisationens bästa.
Erbjuds köpa loss hjärtstartarna
Sedan Skärgårdsstiftelsen tog beslutet att samla in hjärtstartarna för ledningen diskussioner med arrendatorer om att låta dem köpa hjärtstartarna för 300 kronor styck.
Michael Vinell, arrendator på Finnhamn som driver krog, vandrarhem och gästhamn, har fått erbjudandet.
– Vi kommer köpa så många vi kan. För oss är det nödvändigt. Även om vi har en bra ambulanshelikopterorganisation här i Stockholm är det fortfarande så att hjärtstartarna räddar liv. I snitt en till två gånger per år är vi beredda att använda dem och vi har haft hjärtstopp här på ön, säger Michael Vinell.
På Finnhamn ska fyrafem hjärtstartare nu spridas ut. Batteribytet kostar 2 700 kronor styck och det behöver göras vart fjärde år. Denna kostnad tar nu Finnhamns arkipelag och Michael Vinell anser att 300 kronor är ett förmånligt pris.
Beslutet och tidningens förra artikel har väckt starka reaktioner. Sveriges Hjärtstartarregister delade artikeln på Facebook den 31 mars och skrev dagen därpå ett nytt inlägg om att Skärgårdsstiftelsen hävdar att Skärgårdens artikel ”är starkt vinklad”.
Vad är det ni anser är starkt vinklat?
– Sveriges Hjärtstartarregisters företrädare har fått samma information som tidningen Skärgården. De blev också uppmärksammade på de citat som ni publicerade där vi uttalar oss i frågan, säger Ulrika Palmblad-Wennergren.
Många anser att Skärgårdsstiftelsen nog inte förstår att hjärtstartarna verkligen används och att beslutet att ta bort dem är allvarligt. Vill ni kommentera det?
– Skärgårdsstiftelsens uppdrag handlar om att förvalta och utveckla vårt bestånd av mark/skog, vatten och byggnader så att vi har en tillgänglig skärgård för alla, det är vår kärnverksamhet. Självklart är det viktigt med trygghet, men Skärgårdsstiftelsen har inget livräddande uppdrag. Det finns myndigheter och organisationer som har det uppdraget, skriver Ulrika Palmblad-Wennergren.
Worksafe Sverige uppmärksammade Hjärtstartarregistrets delning av artikeln och erbjöd sig att bekosta samtliga batteribyten.
– Det är ju jätteallvarligt. Vi tänkte att då går vi in och sponsrar med batterierna. Vi håller själva HLR-utbildningar och har man gått en sådan utbildning börjar man förstå hur viktigt det är, säger Niklas Waldenström, vd på Worksafe Sverige.
När tidningen når stiftelsen har den inte sett Worksafes erbjudande och kan inte kommentera det utan att sätta sig in i frågan. Skärgårdsstiftelsen ska också ha fått ett erbjudande från ett annat företag om att stötta i arbetet med uppdatering och utplacering av hjärtstartare. Vilket företaget är har ledningen inte svar på.
– Vet ej, det är en operativ fråga som inte hanteras av vd, svarar Ulrika Palmblad-Wennergren.