SOS alarms beslut att säga upp avtalet med Sjöräddningssällskapet och börja ta betalt för att skicka ut larm har väckt starka reaktioner, Nu är det klart att tidigare avtal fortsätter gälla till årsskiftet.
Uppgiften om att SOS alarm vill omförhandla avtalet med Sjöräddningssällskapet och börja ta betalt för larm via 112 har väckt kraftiga reaktioner. För många har det låtit märkligt att en organisation som bygger på frivilliga insatser ska behöva betala för att hjälpa människor, men nu har parterna enats om en tillfällig lösning. Det gamla avtalet kommer att fortgå fram till årsskiftet när en ny utredning om en samordnad larmtjänst ska presenteras, den så kallade 112-utredningen. Nya samtal kommer då att föras utifrån vad som framgår av den.
– Vi utför en hel del tjänster åt Sjöräddningssällskapet som inte är finansierade. Den stora biten är assistansfunktionerna man har som medlem i SSRS. Vi måste få kostnadstäckning för våra tjänster, säger Anders Klarström, presstalesperson för SOS alarm som förklaring på varför man vill omförhandla avtalet.
Varför har ni i så fall haft ett avtal med SSRS?
– Vi tycker att SSRS är en fantastisk organisation och har en viktig funktion som ökar tryggheten. Det är en verksamhet som måste fortgå. Vi tror 112-utredningen kan vara en del av detta.
Larm till 112 som gäller sjöräddningsinsatser hanteras av Sjöfartsverket och berörs inte av att avtalet sägs upp. Omförhandlingen gäller även de insatser Sjöräddningssällskapet utför åt kommunal räddningstjänst eller som sjöambulans. Förra året handlade det om dryg 600 uppdrag.
– Det har aldrig varit frågan om att vi ska betala för SAR-larmen, men vår hållning är densamma, att det är orimligt för oss att betala för att utföra räddningstjänst oavsett om den är kommunal eller statlig. Den hållningen har vi kvar, säger Emma Forseth, pressansvarig på SSRS.