
Den nya skärgårdstrafiken ska delas in i sex delområden, landstingets tonnage fördelas jämt och trafiken uppskattas starta april 2016. Så lyder tjänstemännens förslag till inriktning för den nya sjötrafikupphandlingen, vilken presenterades under de två öppna sjötrafikråd som hölls förra veckan.
Råden var det första sedan den strandade sjötrafikupphandlingen i våras. Syftet är att få in så mycket synpunkter som möjligt innan trafiknämnden klubbar den nya förstudien, planerat att ske under första nämnden efter valet, den 23 september.
Tjänstemännens förstudie baseras dels på analyser av de 1 000 synpunkter som kom in till förra upphandlingsförsöket, dels de ytterligare 200 som har kommit sedan dess. Liksom att inhämta fler:
- Vi vill ha så mycket och bra synpunkter som möjligt, liksom delge analyser från tidigare samråd för att se om vi har fattat rätt, sa Göran Malmsten, Waxholmsbolagets trafikchef och betonade att full öppenhet ska råda under hela processen och att beslutet den 23 september rör den övergripande inriktningen.
Utgångspunkten ska enligt tjänstemännen vara dagens trafikutbud. Till skillnad från den avbrutna upphandlingens tre avtalsområden blir det nu sex, norra skärgården, norra mellanskärgården, innerskärgården, södra mellanskärgården, sydöstra skärgården och södra skärgården. Detta för att undvika det stora mellanskärgårdsområdet i förra försöket.
Grundavtalstiden ska vara åtta år med option på fyra år, och ansvarsfördelningen ska utgå från dagens. Ersättningsmodellen ska utgå från fast ersättning baserat på produktion, med incitament som skapar drivkrafter mot nöjda resenärer och bra trafik. Landstinget ska fortsätta som ägare till det kapitalintensvia tonnaget, förslag ska lämnas om investeringar i ytterligare strategiskt tonnage till Waxholmsbolaget för att möta synpunkterna på att tonnaget bör bli bättre anpassat efter rådande förhållanden som storlek, isgående och hastighet.
SL kommer att göra en vidare analys inför upphandlingen om hur kompetens och verksam personal i skärgården kan tas omhand och bevaras på bästa sätt i kommande upphandling.
En av synpunkterna under mötet kom från Gustav Myrsten, Utö rederi, som påpekade att med flera aktörer blir behoven av samordning stora, med buss, pendeltåg och båtar. Göran Malmsten lovade:
- Vi blir huvudman för trafiken, vi vet om att det kostar pengar, men det kommer att bli bättre än i dag.
En fråga rörde underleverantörer, om huruvida SL säkerställer långa avtal också för dem:
- Det är en fråga vi har med oss, vi är medvetna om att det krävs en ordentlig avtalslängd. Vi har dock ingen lösning ännu, löd svaret från Malmsten.
Juhan Grünfeldt, tidigare VD för Waxholmsbolaget, hade inte mycket till övers för de sex delområdena:
- De återuppfinner hjulet. Materialet från samråden är bra systematiserat och analyserat, men att dela upp skärgården är okänsligt. Trafiken ska vara integrerad i skärgården, konstaterar han och menar att de sex områdesentreprenörerna, eventuellt färre, kräver en upphandling av underleverantörer:
- I dag upphandlar Waxholmsbolaget samtliga, både över- och underentreprenörer. Det finns 65 fartyg i tidtabellen, bara 25 är Waxholmsbolagets, resten är skärgårdsentreprenörer som är självständiga och inte avhängiga en områdesentreprenör, säger Juhan Grünfeldt och konstaterar att risken blir kortare avtal och mindre trafikuppgifter i mindre områden för smårederierna.
- Det är okänsligt, men ändå bättre än det förra. Detta är bara ett förslag, det kan bli bättre, säger han.
Henry Westerberg, även han med ett förflutet i Waxholmsbolagets ledning, påpekar vikten av att ha en oberoende trafikledning:
- Finns inte det får man ingen effektivitet i skärgårdstrafiken, då kommer inte trafikslagen att kunna samordnas, säger han.
Lars Berglöf från Skärgårdens trafikantförening tycker att SL har tagit till sig av kritiken efter förra upphandlingsförsöket, men:
- Den geografiska uppdelningen är vi frågande inför, vi har inte fått något klargörande av vad de har tänkt sig. Vi ser heller att man upphandlar bemanning av fartyg och trafikuppgifter, inte geografiska uppdelningar.
Enligt Christian Johansson, tjänsteman på SL, är de sex områdena viktiga för att:
- Få en bättre konkurrenssituation. På vissa områden är det svårt att få konkurrens, där blir det närmast en monopolsituation. Man får även stordriftfördelar är vår bedömning.
Ingmarsöbon Lotta Ljungberg sitter med i referensgruppen som representant för Företagarna Skärgården, hon tyckte mötet var positivt:
- Nu är vi med från början, det tror jag är jättebra, även om inget var nytt i dag.
Fakta:
- Sjötrafikrådet ska hållas två gånger per år, fler vid behov. Berednings- och referensgruppen beslutar om behov finns.
- Beslut om övergripande inriktning tas troligen 23 september av trafiknämnden. I februari är tanken att förfrågningsunderlaget ska vara klart för nämnden att titta på, då kommer detaljerna att vara mer klara.
- Därefter inleds förhandlingar med leverantörer utifrån anbuden. Ett tilldelningsbeslut väntas i november 2015.
- Ambitionen är trafikstart i april 2016, vilket är det tidigaste det kan ske med gällande avtal.
- Förstudien har visat ett visst behov av investeringar i landstingsägt tonnage. Tjänstemännen har föreslagit en ny förstudie som ska titta närmare på det inför upphandlingen.
- SL kommer att göra en vidare analys inför upphandlingen om hur kompetens och verksam personal i skärgården kan tas omhand och bevaras på bästa sätt i kommande upphandling.
- I referensgruppen sitter bland annat de fyra intresseorganisationerna Företagarna Skärgården, Siko (Skärgårdens intresseföreningars kontaktorganisation), Trafikantföreningen och Skärgårdsstiftelsen. Gruppen möttes i tisdags.