Rivningslovet för simhallen på Rindö är klart och under hösten kommer badet, liksom ytterligare tre byggnader inom Rindö före detta regementsområde, att jämnas med marken. Samtidigt läggs det planerade konferenshotellet på is.
Planen står nu klar att vattenhallen på Rindö kommer att rivas under hösten, tillsammans med ytterligare tre byggnader på området. Stadsbyggnadsnämnden har gett rivningslov, och markägaren Vasallen ser en möjlighet att få ner priset på rivningarna om de sker gemensamt. Ett annat skäl är att en samlad rivningsinsats underlättar för dem som bor och verkar i området, dessutom:
– När vi diskuterar med eventuella köpare av kvarteren blir det de här byggnaderna ett riskmoment som försvinner, det blir enklare att göra planeringen för kommande byggnation, säger Fredrik Brehmer, fastighetschef för Vasallen Vaxholm.
Det faktum att marken alltså ännu inte är såld hindrar alltså inte Vasallen från att riva byggnaderna, som förutom vattenhallen är gröna villan, tälttorken och gamla matsalen.
– Vi har ingen köpare än så länge, men sedan detaljplanen vann laga kraft i slutet av mars så har vi märkt ett ökat intresse från branschen. Men det pågår ingen förhandling, säger Fredrik Brehmer.
Att det skulle finnas någon politisk aspekt på det hela, att skyndsamt riva byggnaderna innan valet skulle kunna ändra synen på simhallen i kommunledningen, avfärdar han:
– Nej, det har vi inte tänkt på alls faktiskt, om vi har rivningslov så räknar vi med att det gäller oavsett.
Så inget kan ändra planen att riva simhallen nu?
– Nej, enligt detaljplanen ska det vara bebyggelse på de här tomterna.
Nyligen stod dock ett nytt konferenshotell klart vid Smörasken, på andra sidan Oxdjupet, helt nära Rindö hamn. I Rindö hamn har det hela tiden också planerats för ett konferenshotell där den nuvarande restaurangen på höjden ligger. Men planerna läggs nu på is:
– Där har vi resonerat att byggnaden är i så bra skick, så innan vi vet när det blir ett hotell där så väntar vi. Jag kan inte se hur den nuvarande byggnaden skulle kunna användas som den ser ut, men det känns inte rätt att riva den.
Men undersökningar visar att även simhallen är i bra skick?
– Det råder det delade meningar om, det finns olika slutsatser. Men oavsett kostnad för att sätta den i drift så är den inte planenlig, säger Fredrik Brehmer.
En undersökning av simhallen, beställd av kommunen, visar att simhallen är i utmärkt skick för sin ålder. Investeringar på 14,4 till19 miljoner kronor, beroende på vad som görs, skulle ge hallen ett fortsatt liv i ytterligare 40 år. Motståndet mot att riva simhallen har tidigare varit stort, listor med drygt
4 000 insamlade namnunderskrifter lämnades 2010 till kommunen mot att badet lades ner. Protester som kommunen dock inte har tagit hänsyn till.
Berndt Konradsson bor i Rindö hamn och tycker rivningen är skandalös:
– Det är resursslöseri. Här har vi en fin hall, samtidigt som skolbarnen på ön tvingas ta en hel dag för att simma 200 meter i Mörby- eller Gustavsbergsbaden. Det innebär att man tar resurser från skolan, från barnen som är vår viktigaste resurs! Vi har sju skolklasser här som skulle kunna lära sig vattenvana i den hallen. Jag tror dessutom hallen skulle kunna vara ett bra säljargument för Vasallens lägenheter, och underlaget för simhallen ökar ju för varje månad här. Det är klart vi hade varit där och simmat om den hade varit igång.
Fakta/RINDÖ SIMHALL
Hallen byggdes i slutet av 1960-talet och består av en baddel med en 25-metersbassäng, och hopptorn. Under 1990-talet renoverades bland annat omklädningsrum, herravdelningens bastu. I början av 00-talet installerades ny ventilation med värmeväxlare, nya fönster samt renovering av golvet runt bassänghallen. Det finns även lokaler för styrketräningar och behandlingar.
Hallen tillhörde KA1 fram till år 2006 då en privat entreprenör tog över driften. 2008 stängdes dock hallen av ekonomiska skäl, anläggningen har inte varit i drift sedan dess.