
Länsstyrelsen har ogiltigförklarat Haninge kommuns föreläggande om att otillåtna byggnationer på Huvudskär ska rivas. Orsak: föreläggandet noterades inte när lagfarten skrevs över på den nya ägaren Skärgårdsstiftelsen. Detta trots att det skickats till Lantmäteriet – men inte till rätt instans inom myndigheten. Den mänskliga faktorn, förklarar man misstaget på Haninge kommun.
I juni förra året beslutade stadsbyggnadsnämnden i Haninge om ett föreläggande som ställdes till Huvudskärs dåvarande ägare Fortifikationsverket. Enligt föreläggandet skulle verket riva en mängd byggnationer som saknar strandskyddsdispens: bodar, till- och ombyggnader, bryggor, trädäck med mera. Byggnaderna är i de flesta fall privatägda men står på arrenderad mark, varför kommunen vände sig till markägaren och inte husägarna med sitt föreläggande.
Föreläggandet överklagades – men nu har det ogiltigförklarats av länsstyrelsen. När Fortifikationsverket och Skärgårdsstiftelsen i höstas gjorde en markbytesaffär bytte Huvudskär ägare. Men Lantmäteriets fastighetsinskrivning, som utfärdar lagfarter vid ägarbyten, gjorde aldrig någon anteckning om föreläggandet. Och därmed kan det inte bli gällande mot den nya fastighetsägaren, skriver länsstyrelsen i sitt beslut. ”Föreläggandet får därmed anses ha förfallit och ska upphävas.”
Enligt Lantmäteriets fastighetsinskrivning i Norrtälje är det kommunens skyldighet att se till så att informationen om föreläggandet når dem. Skärgården har undersökt om föreläggandet har skickats från Haninge kommun – och det har det. Enligt ett casino online mottagningsbevis daterat den 7 augusti förra året har någon på Lantmäteriet även kvitterat ut försändelsen. Men den har inte skickats till Lantmäteriets fastighetsinskrivning i Norrtälje utan till fastighetsbildningskontoret i Liljeholmen, där det landade hos Hans Rosén.
– Haninge kommun skickar en ständig flod av kopior på stadsbyggnadsnämndens beslut, det är allt möjligt som ibland hör ihop med våra ärenden och ibland inte gör det.
När Hans Rosén tog emot rivningsföreläggandet arbetade han fortfarande med de ursprungliga men sedermera stoppade planerna på att stycka av och sälja tomter kring bodarna på ön.
– Så jag tog emot det där som en del i avstyckningsärendet. Det fanns ingen uppmaning om nån typ av inskrivning eller nånting. Det var bara en vanlig kopia bland alla andra kopior vi får från stadsbyggnadsnämnden.
Men är det inte märkligt att en viktig handling i ett så pass uppmärksammat ärende inte omhändertas ordentligt?
– Den omhändertogs på det sätt som när vi handlägger en avstyckning. Jag tycker att kommunen får stå för det. Vi har aldrig fått den typen av handlingar till oss tidigare, säger Hans Rosén som menar att kommunen mycket väl känner till att inskrivningsärenden ska skickas till fastighetsinskrivningen.
Fastighetsbildningen och inskrivningsregistret är båda en del av Lantmäteriet, så handlingen har skickats till rätt myndighet. Men inte rätt division, som Hans Rosén kallar det.
– Vi har inte den typen av kunskaper på fastighetsbildningen att hantera den där typen av rutiner, det är inte vårt kunskapsområde.
Stadsbyggnadsnämndens ordförande i Haninge, Peter Olevik Dunder (FP), ger Hans Rosén rätt i att det är kommunens ansvar att handlingen går till rätt instans. Anledningen till att det inte blev så synes vara den mänskliga faktorn, skriver han i ett sms till Skärgården.
JOHAN HELLSTRÖM
Läs även Men processen kan drivas vidare ändå