Tänk om det hade funnits ett musteri i närheten, tänkte Ingrid Sundström när hon såg hur äpplena föll ner från sina träd och ruttnade. Det var i höstas. Nu har hon och fyra andra öppnat Roslagens första musteri.
Ingrid Sundström är stressad men glad. Det har precis kommit en stor kartongleverans och hon måste hinna packa upp den innan de första kunderna kommer med sin frukt. Roslagens musteri i Åkersberga har bara varit öppet i två veckor men det är redan full fart.
– Det var jättemycket folk under öppningshelgen. Vi mustade totalt 2000 liter så det var fullt ös. Det hade vi inte trott, säger Ingrid Sundström och ler stort.
Även den här dagen kommer det hela tiden nya personer med korgar, lådor och papperskassar fulla av gula, gröna och röda äpplen.
– Det här är verkligen en rolig grej, det måste väl alla uppskatta något enormt? säger Barbro Nordén från Åkersberga till Ingrid Sundström.
Hon har precis lämnat in äpplen som ska bli must.
– Jag har väldigt svårt för att bara låta äpplena ligga och ruttna. Min mamma tog hand om vartenda äpple, så jag är uppvuxen med det. Jag hade tänkt stå vid spisen och göra mos av allt, men sedan läste jag om det här musteriet. Det är en lysande idé!
Barbro Nordén har mustat äpplen tidigare när hon bodde i Dalarna, så hon vet att det brukar bli gott.
– Det är som att dricka champagne på egen frukt. Alla drack med andakt i fina champagneglas, säger hon och tar en tugga av äppelkakan som musteriet bjuder på medan kunderna väntar på att musten ska bli klar.
Idén om musteriet uppstod förra hösten efter att Ingrid Sundström och hennes man Jörgen Neckman hade varit på utflykt till ett annat äppelmusteri. De gick över med lite must till sina grannar Line och Sebastian Borgö som tyckte att musten var fantastiskt god.
– Vi började prata om vilken bra idé det är med musteri och vad tråkigt det är att det inte finns något här i närheten, berättar Ingrid Sundström.
Hon och hennes familj har själva flera äppelträd på tomten, men har ofta slängt bort nästan alla äpplen.
– Jag sa på skoj till dem att vi ju kunde starta ett musteri här i Åkersberga, beskriver Ingrid Sundström vidare.
Först skrattade de, men skämtet blev snart allvar. Efter att de funderat ett tag kom de alla fyra fram till att det var en jättebra idé. I februari 2013 bildade de företaget och satte igång med att leta lokaler, maskiner och lära sig så mycket de bara kunde om äppelmustning. Nu är även Ingrid och Jörgens son Marcus Sundström delägare.
– Jag tycker att det är bra att vi är flera som äger musteriet. Vi kan olika saker och kompletterar varandra och kan dela upp ansvaret, säger Ingrid Sundström.
Musteriet ligger i en gammal kakelbutik i centrala Åkersberga. Dörrarna står öppna och det luktar sött av äpplen redan ute på gården. När kunderna kommer går de först runt hörnet från den stora ingången för att lämna in sin frukt till vägning. Det går att musta både päron och äpplen, även om äpplen är klart vanligast. Man bör helst ha minst 35 kilo frukt med sig, vilket motsvarar ungefär tre papperskassar. Då får man must enbart från sina egna äpplen. Har man en mindre mängd mustas äpplena tillsammans med andras äpplen och så delar man på den färdiga musten. Ingenting tillsätts under mustningsprocessen, vilket Ingrid Sundström tror är en anledning till varför mustandet har blivit så populärt.
– Jag tror att folk tycker om att ta tillvara på det de har i trädgården. De vet vad de dricker, det är bara äpple, och det är närproducerat. Det var det som lockade mig.
Själva mustandet börjar med att frukten stoppas ner i en stor maskin. Där tvättas, rivs och pressas den. När all juice klämts ur äpplena genom flera valsar åker den kvarvarande massan ut ur maskinen medan musten silas och förs vidare genom slangar till pastöriseringsmaskinen. För att musten ska hålla längre värms den där upp till 80 grader. Sedan förpackas den i bag-in-boxförpackningar som oöppnade håller upp till ett år i rumstemperatur. Av 50 kilo äpplen blir det runt 30 till 35 liter must.
– Vi har provsmakat en hel del must och jag tycker att det blir godast med blandade äppelsorter, säger Ingrid Sundström.
I musteriet finns även en liten kombinerad butik och café. Väggarna är tapetserade med gröna äppeltapeter och på hyllorna står egenproducerad must till försäljning, men också lokalproducerade varor från Öland som båda paren har kopplingar till.
De senaste åren har flera nya musterier öppnats i stockholmstrakten. Men Ingrid Sundström ser inte dem som konkurrenter utan tycker att de kompletterar varandra.
– Det är ju bara positivt att vi kan hjälpa folk i olika områden att ta hand om frukten från sina träd.
Alla fem ägare har andra jobb vid sidan av musteriet. Den här kvällen när musteriet har stängt ska Ingrid Sundström jobba på hemtjänsten. Men trots allt jobb och alla svårigheter som har dykt upp längs vägen, tycker hon att det är värt det.
– Det roligaste har varit hela processen att se vår idé bli verklighet. Och responsen, att folk är så glada över att vi gör detta. Då känns det som att vi har tänkt rätt.
Så kan du dricka äppelmusten:
1. Precis som den är, gärna iskall.
2. Blanda ut musten med bubbelvatten och tillsätt några citronskivor så får du en god måltidsdryck.
3. Hetta upp äppelmusten tillsammans med kryddor och honung och servera rykande het när mörkret och kylan har lagt sig.
Här finns andra musterier i Stockholm:
• Rosenhills Trädgård & Musteri, Ekerö
• Äppelfabriken, Svartsjö
• Bredalens Gårdsmusteri, Ingarö
• Värmdö Musteri, Ingarö