
Viking Lines test med ett roterande segel på M/S Viking Grace har följts av en hel shippingvärld som undrat om det är så bra som det verkar. Nu är försöken avslutade och seglet borttaget.
– Vi får se om det blir fler tester i framtiden, säger Viking Lines informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström.
Något rotorsegel blir det dock inte på det nya fartyget Viking Glory, som ska sättas i trafik i år och som Viking Line kallar ”ett av världens mest klimatsmarta fartyg”.
Viking Grace gick första turen med rotorseglet från finska företaget Norsepower den 12 april 2018.
Enligt Johanna Boijer-Svahnström har rutten mellan Stockholm och Åbo inte varit optimal för att utnyttja rotorseglets Magnuseffekt till fullo.
– Det har bara varit en och en halv timmes öppet hav att segla på, säger hon.
Däremellan har det varit alldeles för många svängar och svåra passager längs farleden.
Tidningen Ålands sjöfart berättar att interna och externa utvärderingar av rotorseglet visat att seglet också påverkat fartygets stabilitet negativt.
– Ibland måste vi stötta fartyget med stabilisatorer eller med roder vilket tar energi. Fartyget gungar lättare med seglet, säger Viking Lines tekniske direktör Ulf Hagström till Ålands sjöfart.
Tanken med rotorsegel är att det ska generera dragkraft genom den så kallade Magnuseffekten och därigenom minska fartygets behov av propellerkraft.
M/S Viking Grace var världens första passagerarfartyg som utrustades med ett rotorsegel.
Nya Viking Glory var förberett för rotorsegel, men levereras nu med en rad andra mindre synliga energibesparande innovationer.
Ett system från det svenska miljöteknikföretaget Climeon ska ta tillvara spillvärmen från motorerna och använda det till att dels värma upp fartyget, men också för att generera elektricitet. Dessutom kommer Viking Line att bli först ut i världen med att installera Climeons ångturbiner som tar till vara spillvärme från gaser som bildas i förbränningsprocessen.