
Dalarös frivilliga sjöräddare behöver ekonomisk hjälp att rusta upp stationen. Sjöräddarna söker även företagssponsorer.
Sjöräddarna på Dalarö vill ha hjälp att rusta upp sitt stationshus. Sammanlagt beräknas upprustningen kosta 450 000 kronor. Projektet är planerat att ske i tre etapper. För den första etappen söker RS Dalarö sponsorer och donatorer för runt 150 000 kronor.
– Förrådet och omklädningsrummet är för litet och hör till det som skall göras om i första etappen. När larmet går är det till omklädningsrummet, eller dräktrummet som vi kallar det, som jourbesättning kommer när personsökarna tjuter. Där tar jourbesättning de överlevnadsdräkter och den utrustning man behöver för det larm man är utkallad på. Det är också här akuta reparationer sker för att hålla båtarna i drift dygnet runt. Förbättringar av dessa utrymmen är viktiga för vår operativa verksamhet, säger stationsansvarige Olle Waktel.
Insamlingen startade för några veckor sedan och mindre summor har redan börjat swishas in. Arbetet har påbörjats men det behövs mer pengar för att färdigställa första etappen.
– Vi har tjuvstartat och har börjat med att sätta upp en bättre förrådsförvaring för vår utrustning. I nästa steg ska vi göra ett större dräktrum.
Till hösten fortsätter arbetet med andra och den tredje fasen.
– Då ska vi göra det bättre för de frivilliga sjöräddare som inte bor på Dalarö och därför måste sova över på stationen när de har jour.
Till detta söker sjöräddningen stöd från företag eller privatpersoner som kan skänka lite större summor eller bidra med vad som behövs.
– Det kan vara bland annat byggmaterial, möbler och verktyg. Men skänk inga varor eller produkter utan att först pratat med oss. Det är också viktigt att märka pengarna som ska gå till upprustningen med RS Dalarö, om man gör en inbetalning till Sjöräddningssällskapet, säger Olle Waktel.
Sjöräddarna gör det mesta av arbetet på stationen själva för att hålla kostnaderna nere.
– När man ser sjöräddningens båtar ute på vattnet är det bra att veta att över 90 procent av de frivilligas tid går åt till att öva, underhålla utrustning, städa lokalerna och som nu att bygga om och förbättra för verksamheten. Allt sker med frivilligt och ideellt arbete utan en krona i stöd från statskassan, säger Olle Waktel.