
Vem vill ansvara för att skulpturstråket på Landsort kan fortsätta existera? Efterlysningen kommer från Nynäshamns kommun efter att snart pensionerade eldsjälen Arthur Hultling krävt svar på vad som skall hända med skulptursamlingen. ”Ordna det – annars försvinner skulpturerna” ryter han.
Efter mer än två decennier är det i sommar sista gången som eldsjälen Arthur Hultling anordnar skulpturutställningen på Landsort.
– År 2016 tänker jag gå i pension, för då fyller jag 90, säger han.
Men dagarna dit har hittills varit fulltecknade. Dels med att ordna årets utställning, men framför allt med att övertala Nynäshamns kommun om att acceptera gåvan bestående av det 10-tal skulpturer som Arthur själv har skänkt och som i dag står på ön.
– Konstnärerna har skänkt verken till familjen Hultling och vi har vidarebefordrat dem till kommunen, förklarar Arthur och tar som exempel verket Vindarnas grotta av Eric Grate:
– Sonen Pontus Grate sa till mig när han lämnade skulpturen att ”du har gjort så mycket för skulpturen i Sverige att jag har bestämt att Vindarnas grotta får vara kvar på ön till glädje för det skulpturstråk du bygger upp”.
Problemet är bara att kommunen inte är vana vid den här typen av gåvor, och inte har några rutiner för det.
– De har inte tagit emot skulpturerna officiellt, säger Arthur som efterfrågar ett kommunalt beslut. Framför allt vill han att kommunen ska svara för permanenta socklar, liksom skyltar för skulpturstråket som står på plats året runt.
– Det måste finnas ett kommunalt beslut för oss att luta oss emot. Kommunalråden ställer upp i tanken, men vi har inte sett några socklar än. Vill inte kommunen ta något ansvar för skulpturstråket så tar jag tillbaka skulpturerna. Det måste bli någon rätsida på det här, säger Arthur Hultling.
Men någon brist på intresse för skulpturparken finns inte hos kommunalrådet Anna Ljungdell (S):
– Skulpturön är mer och mer ett inarbetat koncept i marknadsföreningen av kommunen. Det skull vara en förlust om inte verksamheten kunde drivas vidare, säger hon.
Socklar och skyltar är dock inte det stora problemet menar Anna Ljungdell:
– Den svåra nöten att knäcka är vem som ska ta över verksamheten som Arthur bedriver. Vi ser helst att det finns en person med lokal förankring på ön. Men det är svårt att ersätta en så härlig kraft som Arthur. Ska skulpturstråket överleva på sikt gäller det att hitta någon som kan driva den vidare. Om någon på ön läser detta och vill förvalta arvet så får man gärna höra av sig till mig, säger Anna Ljungdell.
Inom kort kommer ett möte mellan kommunalråden och Arthur Hultling att hållas där frågan ska diskuteras formellt. Huruvida det kommer utmynna i ett kommunalt beslut eller inte är dock inte klart.