
Amatörmässiga och bristfälliga. Ja så beskriver Socialdemokraterna i Värmdö flera av de stora fastighetsaffärer som kommunen har genomfört senaste året. Nu kräver partiet en policy för kommunens bolags- och fastighetsaffärer, något som S menar kommer att spara stora pengar.
I en motion till fullmäktige riktar Socialdemokraterna i Värmdö hård kritik mot flera av de stora fastighetsaffärer som genomförts inom dess helägda bolag senaste året. Kritiken riktas framför allt mot det faktum att affärerna ofta hanteras av fritidspolitiker och lekmän. S menar att det finns en rad exempel på att det inte har tagits fram oberoende värderingar av objekt som sålts eller köpts. Ett exempel är den Stavsnäsfastighet som kommunen köpte nyligen för 6,9 miljoner kronor av ett privat bolag:
– Det visade sig att värderingen som låg till grund för beslutet inte var professionellt utförd. När vi begärde ytterligare en värdering hamnade den på nästan hälften av värdet, säger oppositionsrådet Annika Andersson Ribbing (S) och menar att det inte är konstigt:
– Politikerna är inte bolagsskolade. När vi granskade affären närmare såg vi att det inte handlade om en värdering alls, utan om en överenskommelse med säljaren.
Enligt Annika Andersson Ribbing så var dock förhandlingarna redan så långt gånga att affären genomfördes till ungefär det pris som säljaren och köparen hade kommit överens om. Hon nämner även andra exempel, som köpet av Värmdöhallen för ett år sedan. Liksom bytesaffären nyligen mellan Stena fastigheter och kommunen om en del av Centrumhuset i Gustavsberg mot en tomträtt i Fabriksstaden. En bytesaffär där hon är tveksam till om värdena verkligen överensstämmer.
– Det sitter lekmän i kommunstyrelsen, medan företrädarna för bolagen har gjort sin hemläxa, det kan man vara helt klar över, säger hon.
I sin motion föreslår S att fullmäktige upprättar en policy för hur affärer som dessa ska gå till:
– Vi vill ha en tydlig policy för dessa affärer. En checklista som ska vara uppfylld före beslut. Där ska bland annat ingå oberoende värdering och öppna underlag för att öka insyn i affären och förtroendet för prislappen, säger Annika Andersson Ribbing.
Hon menar att kommunen har förlorat stora pengar på affärerna, pengar som kunde ha använt till exempelvis det bristande underhållet ibland annat skolmiljöerna.
Köpet av fastigheten i Stavsnäs vinterhamn har tidigare kritiserats. Köpet försvarades dock så här av Värmdö hamnars ordförande Anders Bergman (FP):
– Det är oerhört svårt att göra en värdering av ett område som håller på att omvandlas, vilket även värderingsmannen påpekade.