I drygt två år har allt förberedande arbete pågått. Nu är lanseringen av Roslagsmjölk så nära att man riktigt kan känna smaken av vispad grädde.
– Det har varit både toppar och dalar. Men nu är det dags och det ska bli otroligt spännande, säger mjölkbonden Fredrik Reinsson från Väddö.
Från kontoret en trappa upp i den stora ladugården på Hilariusgården i Senneby på Väddö har man bra utsikt över alla de 131 kor som bor på gården. För tillfället råder lugn i ladugården. Det har precis varit utfodring.
Desto mer aktivitet är det uppe på kontoret. Men för tillfället är det mest av allt en enda lång väntan. För någon dag sedan var tankbilen på gården för att hämta den första mjölken som ska säljas under varumärket Roslagsmjölk. Från och med den 16 november finns mjölken att köpa i butik.
– Snart drar det igång. Vi kan bara hoppas på att kunderna kommer att gilla mjölken. Efterfrågan från handlarna har i alla fall hittills varit stor, säger Fredrik Reinsson.
Men oavsett hur det går är insatsen hög. Femtio procent av all mjölkproduktion på gården kommer att förädlas i Roslagsmjölks namn. Den andra hälften kommer att vara kvar hos Arla, till en början.
– Det betyder att vi måste sälja lika mycket mjölk från dag ett som vi kommer göra om ett år för att det här ska gå runt, säger Fredrik Reinsson.
Upptakten till Roslagsmjölk kommer ur att mjölkbranschen idag befinner sig i en djup kris. I snitt tvingas en mjölkgård i veckan att stänga ned sin verksamhet. Att lägga ned Hilariusgården är även något som Fredrik Reinsson har funderat på emellanåt. En stor orsak till den rådande mjölkkrisen är det låga priset för mjölk på världsmarknaden. Priset påverkar även hur mycket de stora mejerierna, som Arla, betalar ut i ersättning till bönderna, förklarar Fredrik Reinsson.
– Arla är tryggt och bra på många sätt men här i Roslagen kan vi inte konkurrera med världsmarknadspriset. Om vi ska kunna fortsätta leva på det här måste vi göra något.
Lösningen blev Roslagsmjölk. Namnet registrerades av mjölkbonden Sune Hansson på Ånö gård för tjugo år sedan. Men det är först nu som det blir verklighet. Totalt är det fyra ekobönder som har gått ihop för att gemensamt sälja sin mjölk under namnet.
– Det är ett jättebra samarbete. Det har blivit ett nytänk för oss och när det har känts motigt har det alltid varit någon annan som har peppat, säger Fredrik Reinsson.
Till en början kommer de att tillverka tre olika sorters mjölk, en naturell yoghurt och grädde alternativt smör. På sikt hoppas de också på att få fram en smaksatt yoghurt. Mjölken kommer att förädlas i ett mejeri på Åland.
– Vi har åkt runt till några olika mejerier, bland annat på Grådö och i Gävle. Men det på Åland kände vi passade oss bäst. Dessutom visade det sig att det också är närmst, säger Fredrik Reinsson.
– Det blir inga onödiga transporter, båten går ju i vilket fall. Dessutom är mejeriet drivet av biogas. Så det blir så miljövänligt det kan bli, fyller Fredriks fru Ina i.
Bönderna hade till en början tankar på att starta ett eget mejeri. De hade till och med hittat en lokal utanför Östhammar som skulle vara lämplig. Men det visade sig att insatsen skulle bli för hög.
– Vi börjar så här, sedan får vi se, säger Fredrik Reinsson.
Trots att mjölken produceras i Roslagen kommer mjölken att få en åländsk märkning på förpackningen eftersom mjölken förädlas där. Fredrik Reinsson ser däremot inga bekymmer med det.
– Nej, det tror jag inte kommer påverka. Här uppe har vi i alla tider samarbetat mycket med Åland. Våra fotbollslag spelar i samma liga, till exempel. Så det är inget konstigt, säger han.
På förhand har efterfrågan även från kunderna varit stor. Därför hoppas bönderna på en bra start. Men den stora utmaningen blir att få kunderna att fortsätta köpa deras mjölk då den kommer att vara någon krona dyrare än motsvarande variant från Arla.
– Tanken är att en vanlig barnfamilj ska ha råd att köpa av mjölken. Men för att kunderna ska fortsätta välja vår mjölk gäller det att handlarna vågar chansa och låter oss ta plats i diskarna. Så att kunderna blir medvetna om våra produkter, säger Fredrik Reinsson.
Mycket jobb har det varit de senaste två åren för att få allt på plats. Nu har dagen för lanseringen äntligen kommit. Egentligen skulle roslagsmjölken ha lanserats i somras. Men på grund av olika tekniska anledningar har den fått skjutas fram.
– Nu är det på riktigt. Det känns jätteskönt eftersom vi har jobbat med det här så länge. Samtidigt känns det som att vi inte riktigt fattat vad som händer än, säger Ina Reinsson.
Fakta/Det här är Roslagsmjölk
- Företaget består av fyra gårdar längs med roslagskusten;
Familjen Reinsson i Väddö, familjen Hansson i Väddika och familjen Hansson i Ånö och familjen Åkesson i Barkö.
- All produktion är ekologisk och krav-märkt.
- Mjölken förädlas i ett litet mejeri på Åland.
• Till en början kommer kunderna att kunna köpa fem produkter producerade av Roslagsmjölk.