Hur företag i skärgården kan tjäna pengar på att jobba med hållbarhet var en av frågorna som diskuterades under ett seminarium i Lillsved i slutet av september.
Måndagen den 30 september hölls ett seminarium i Lillsved på Värmdö, där fokus låg på hur företag i skärgården kan jobba med hållbarhet. Ett femtontal företagare kom till seminariet som inleddes av Daniel Skog, hållbarhetsansvarig på Svenska turistföreningen. Han pratade om hur företagen kan använda sitt arbete med att ställa om till en mer hållbar verksamhet i sin marknadsföring.
– Vi ser att fler och fler önskar utforska närområdet och undvika långa flygresor. FN:s globala klimatbudget säger att man högst får släppa ut fem kilo koldioxid per person och dag. Om man till exempel tar tåget, en färja och bor på ett boende i skärgården kan en sådan semester rymmas inom en långsiktigt hållbar klimatbudget. Det är positivt för svensk besöksnäring, säger Daniel Skog.
Enligt Daniel Skog kan företag som satsar på hållbarhet tjäna på det rent ekonomiskt.
– Det finns forskning som visar på att företag som jobbar med hållbarhet, och kommunicerar det utåt, ofta har bättre ekonomiska resultat.
Philip Junghahn, klimat- och energirådgivare för Värmdö kommun, berättade om F-gasförordningen, en förordning som från 2020 begränsar försäljningen av köldmedier med hög miljöpåverkan. Något som kommer att påverka företag som använder värmepumpar, kylar eller frysar. Slutligen redogjorde anställa vid Energikontoret Storsthlm och vid länsstyrelsen för de stöd och bidrag som kan sökas för energieffektivisering. Stöd kan bland annat sökas från länsstyrelsen, Naturvårdsverket, Jordbruksverket och Naturskyddsföreningen. Mia Simm, projektledare vid Energikontoret Storsthlm och en av arrangörerna av seminariet var nöjd med dagen.
– Vi var ganska nöjda med att de kom så pass många, det är svårt att höras genom bruset ute i samhället. Om de som kom sedan verkligen agerar är vi jättenöjda.