Grovsopfärjan har inte besökt Norrtälje kommuns öar sedan 2019 men i förra veckan var det åter dags och då gick öborna man ur huse.
– Det var välbehövligt. På Arholma fylldes en container med järnskrot på bara 20 minuter, säger Tommy Österman, befälhavare på färjan.
Förra torsdagen besökte grovsopfärjan Gräskö och Tjockö och dagen därpå gick turen till Arholma.
– Det blev fullt i containrarna men vi fick med allt, säger Tommy Österman, Gräskö Arkipelagservice, befälhavare på färjan.
På Gräskö hade öborna hunnit samla på sig mycket avfall under de år man saknat grovsophämtning. På vägen ner till bryggan bildades en lång kö med fyrhjulingar, skottkärror och vagnar fyllda med trasiga kylar, rostiga hinkar, ruttnande brädor samt tusentals andra förbrukade ting.
Med ombord på båten var också Kim Olsén från Norrtälje vatten och avfall.
– Vi ser till att avfallet blir så bra sorterat som möjligt, säger han och tillägger:
– Det är ett roligt jobb där man får träffa mycket folk och bidra till en bättre miljö.
Miljöfarligt avfall tas inte emot på färjan utan det måste öborna själva transportera iland till en återvinningscentral eller skicka med miljöbåten som kommer till vissa öar en gång per år.
Grovsopfärjan besöker endast de tre kärnöarna Gräskö, Tjockö och Arholma medan boende på övriga öar får lösa sophanteringen på annat sätt. Bo Gesslein, Blidö-Frötuna skärgårdsförening, anser att även andra, större öar, borde få tillgång till servicen.
– När man nu ska vara hushållsnära kan det vara på sin plats att man kombinerar det med grovsopfärjan, säger han och fortsätter:
– Öar som Hemmarö, Löparö, Stomnarö, Norröra, Söderöra och Svartlöga borde också besökas.
Enligt Bo Gesslein anser man dock på Norrtälje vatten och avfall att den servicen skulle bli för dyr och förordar i stället att öborna beställer hämtning med storsäckar.