En liten ö i Stockholms norra skärgård används som dumpningsplats för döda sälar. Nu anmäls dumpningen som sanitär olägenhet av markägaren.
Det är ett lågt skär där många vitfåglar häckar. I vanliga fall luktar det av fåglarnas träck, men i sommarvärmen dominerar nu stanken från ruttnande kadaver. Flugor och kråkfågel samlas kring de döda sälarna (även en mufflon) som har dumpats på öns klippor på flera ställen. Andra kadaver ligger i vattenbrynet eller på några meters djup från stranden. Djuren är i olika stadier av förruttnelse. En del ser ut att ha legat i någon månad, andra är mer intakta. Vissa sälar saknar huvud, flera av dem är flådda. Scenen är den lilla ön Vakören, eller Sundskärsgrundet, som ligger mitt i fjärden mellan Kudoxa och Sundskär.
– Det här är vulgärt. Så här sköter man inte hanteringen av sälkadaver, säger Sven-Gunnar Lunneryd, forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) och erfaren säljägare.
Som mest har markägaren de senaste månaderna upptäckt 14 flådda sälkroppar på Vakören.
Skäret är inte det enda stället där det dykt upp sälkadaver det senaste tiden. På flera andra ställen i Kudoxaskärgården har ilandflutna döda, flådda, ibland skallösa sälar hittats. Bland annat vid två populära badvikar.
Emelie Allo, som besökt den populära badplatsen i Norrsundet på Kudoxa sedan hon var liten, var där i somras med sina två barn för att bada.
– Det var lite makabert att det låg en död säl och en död hjort där i badviken mittemot naturreservatet, säger hon.
– Kadavren ser ut att vara flådda och man kan bland annat se knivmärken i späcket på flera ställen på de olika kropparna, vilket indikerar att sälarna blivit flådda av människohand, skriver markägaren i sin anmälan till Noretälje kommuns Bygg- och miljönämnd.
– Efter jakten ska man självklart städa upp efter sig, spola rent på klipporna och transportera ut kadavret till ett djup där naturen i lugn och ro kan ta hand om resterna.
Markägaren misstänker att det är Klas Henriksson, vd för jaktföretaget Roslagens Jakt & Vilt, som slaktat och dumpat sälkadavren på Vakören.
– Klas Henriksson bedriver en omfattande säljakt i vatten utanför Kudoxa, säger markägaren.
– Det finns mig veterligen ingen annan person inom det här området som bedriver en så omfattande säljakt som Klas Henriksson och det finns uppemot hundra bilder på olika skjutna sälar i hans sociala media.
Vakören ligger 700 meter rakt norrut från en fastighet som ägs av Roslagens Jakt & Vilt.
Markägaren säger i sin anmälan att det finns vittnen som sett Klas Henriksson vid Vakören med sin båt.
Klas Henriksson tillbakavisar markägarens misstankar.
– Alla mina sälkadaver har dumpats i havet på djupt vatten för att ingen ska behöva se kadaver när de är ute i den vackra skärgården. Om någon dumpat kadaver på land så är det inte jag och inget jag känner till, säger han.
Förra året och 2019 riktades kritik mot Roslagens Jakt & Vilt då döda sälar dumpats på liknande sätt i Norrpada och Fredlarnas skärgårdar.
I en rad artiklar har Skärgården beskrivit hur säljakt bedrivits i organiserad form i norra skärgården genom företaget Roslagens Jakt & Vilt.
Jakterna har bedrivits under åren 2016–2021. Roslagens Jakt & Vilt kan tjäna nästan 100 000 kronor på varje säljakt som arrangeras. Flera sådana jakter kan genomföras varje vecka.
Förra sommaren slog Kustbevakningen till mot Klas Henriksson när han jagade säl i naturreservatet Svenska Högarna. Förundersökningen lades ner eftersom åklagaren ansåg att bevisen inte räckte för att slå fast att jakten inom naturreservatets gränser skedde med uppsåt.
Jägarna hävdade att de bedrivit jakten utifrån information på en app som inte var uppdaterad. Beslutet är överklagat bland annat med motiveringen att oavsett appen saknar Klas Henriksson jakttillstånd i området.
I juni i år bordades ett sällskap med säljägare av sjöpolisen i området utanför Kudoxa. Ombord fanns skjuten säl, som polisen misstänker ha jagats illegalt. Den förundersökningen pågår fortfarande.