
De kan kosta tusentals kronor, ligga kvarglömda i bodar och garage och riskera att kastas bort. Men även om det inte alltid är guld som glimmar, finns en sann lycka i att lägga ytterligare ett föremål till samlingen. Vi snackar sportfiskekuriosa, ett stort samlarområde både i Sverige och utomlands. Om en månad firar samlarklubben Rullen 25 år, med ett gäng samlare som riskerar att gå i spinn för ett gammalt gäddrag.
Antika gäddrag, mäktiga mässingspinnrullar, gulnade postorderkataloger och konstfulla originalkartonger pryder samlaren Peter Jonssons hem. Sedan 1995 har han samlat fiskekuriosa, något han är långt ifrån ensam om i landet. Om en månad firar samlarklubben Rullen, med 120 medlemmar, 25-årsjubileum. Jubileet firas med en träff i Sandviken, där landets fiskesamlarentusiaster byter, säljer och köper föremål för att bättra på samlingarna.
Sköndalsbon Peter Jonsson kommer definitivt att vara på plats. För även om han har blivit mer kräsen med åren i sitt samlande, finns fascinationen för gamla drag och fiskekuriosa alltjämt kvar.
– Jag har alltid gillat att fiska, ända sedan jag följde med farsan ut och fiskade som grabb. Sedan dess har det bara fortsatt.
1995 såg han ett reportage i en sportfisketidning som uppmanade att ta vara på gammal fiskeutrustning och inte kasta bort farfars gamla rullar. Artikeln inspirerade Peter till att börja samla.
– Jag hade några gamla drag från farfar, så jag gick med i samlarklubben och började leta runt efter fler, säger han.
På den tiden ville man ha nya fina drag, gamla drag målades om och fräschades upp.
– Då var man jätteglad bara man hittade ett gammalt drag, men i dag är health insurance for individuals purchased by the 15th of each month starts on the 1st of the following month after you paid your premium. det inte samma grej riktigt. Drag som man tyckte var svåra att hitta då är lätta nu, man behöver större utmaningar hela tiden, fortsätter Peter.
Lägenheten är belamrad med allsköns sportfiskehistoria. Inglasade tittskåp med antika drag samsas om väggplatsen med bilder på fiskar, en gulnad försäljningsaffisch från 1800-talet med teckningar av drag, korktavlor med fastnålade drag i himlens alla färger, välbevarade kartonger och lådor för drag, spön, rullar i originalasken, tageltafsar och tagellinor och mängder med försäljningskataloger från alla årtionden sedan sportfiskets tidigaste dagar.
– Jag gillar helst antika grejer, men allt är intressant fram till 1960-talet, förklarar Peter.
Sportfisket startade i Sverige under slutet av 1800-talet, och dåtidens gigant var fiskeredskapsfabriken Leidesdorff. En titt på en tidig Leidesdorff-plansch från 1877 skvallrar om att fiske inte var en sport för gemene man.
– Det här gäddraget kostade 6,50, säger Peter och pekar på teckning på planschen av ett konstfullt drag.
– Man tror att det var silversmeder som tillverkade dem, men det finns väldigt lite information om detta, fortsätter Peter.
Influenserna kom från England, och marknadsföringen riktades mot överklassen som hade tid att ägna sig åt sportfiske. Vanligt folk fiskade förstås också i den mån de kunde, men tillverkade sina egna drag av plåtbitar och krok.