Strålande sol och isande vindar mötte tre långväga besökare på Svartsö i förra veckan. Desto varmare var mötet mellan skolbarnen på ön – och skolbarnen från Stillahavsön Samoa.
Rektor Teleá Táaáu och hans två elever Nelisa Feagagiga och Elena Ioane hade förberett sig genom att klä på sig stickade vantar och tjocka dunjackor. Trots att solen sken frös gästerna på sin väg med fyrhjulingen från bryggan vid Skälvik på Svartsö, till öns skola. Väl där blev mottagandet av skolbarnen desto varmare:
”Välkomna till Svartsö!” sjöng barnen i kör.
Anledningen att de två eleverna från skolan Tafua på ön Samoa kom till Svartsö var den konferens om klimatförändringar för ungdomar som hölls i Södertälje förra veckan.
Initiativet kommer från professor Thomas Elmqvist vid Stockholm recilience center. Han har tillbringat mycket tid på Samoa, en ö som drabbats hårt av klimatförändringarna. Den nuvarande skolan byggdes 1991 med hjälp av pengar från Sverige. I februari i år visade en sårbarhetsanalys att skolan är i riskzonen att drabbas av stormar och tsunamis till följd av klimatförändringarna, varför skolan måste flyttas.
Tillsammans med sina skolkamrater och rektor Teleá Táaáu förberedde därför Nelisa Feagagiga och Elena Ioane en appell om att rädda klimatet. Appellen sammanställdes under Södertäljekonferensen, och skickades med gemensamt undertecknande till FN:s klimatmöte i Paris, där den lästes upp. Men även om klimatfrågan är långt från att lösas, kan åtminstone skolfrågan på Samoa vara det:
– Vi har lyckats få de pengar som krävs för bygget av en ny skola, så det kan ske redan i januari, säger en nöjd Thomas Elmqvist som konstaterar:
– Det här är ett stort och växande problem för väldigt många. Just på denna ö finns möjlighet till anpassning då ön är hög, men det finns många låglänta öar där strandområdena överges. De som först betalar för klimatförändringarna är öarna i Stilla havet. Det är inte rättvist, säger han.
De två Samoaeleverna visade bland annat en film gjord av svensken Boris Ersson. Bilderna på matlagning, skoluniformer, läromedel och öns festligheter väckte många frågor, och alla fick tillfällen att öva skolengelskan.
Därefter visade Svartsöbarnen bilder på skridskoåkning, bandyspel och skolskjuts med svävare. Nelisa Feagagiga var imponerad av Svartsö skola, även om den var liten.
– Men i vår skola finns inget kök och ingen projektor. Här finns ett bättre bibliotek och finare möbler.
Hon är orolig för framtiden:
– Klimatförändringarna tvingar oss att lämna vår skola och bygga en långt från havet. Snälla, låt oss inte förstöra planeten.
På frågan till Thomas Elmqvist om klimatförändringar märks här, svarar han:
– Vi har en förlängd vegetationssäsong och färre dagar med snötäcke enligt SMHI. Häftiga skyfall kommer att öka i frekvens, så det handlar om anpassning även här, även om landhöjningen till viss del tar ut det, säger han.