Under flera års tid har länsstyrelsen använt satellitbilder för att hitta otillåtna åtgärder i skärgården.
– Vi har noterat att det är många projekt som inte anmäls som kanske borde anmälas, säger Rasmus Seger Säll på enheten för mark- och vattenskydd.
Att genomföra muddringar eller anlägga bryggor är åtgärder som antingen kräver tillstånd eller anmälan om vattenverksamhet vid länsstyrelsen. Men det är långt ifrån alla fastighetsägare som kontaktar myndigheten innan man genomför sina projekt. Sedan några år tillbaka arbetar Länsstyrelsen i Stockholm med att jämföra gamla och nya satellitbilder för att hitta otillåtna åtgärder i grunda, skyddsvärda vikar.
– Vi har noterat att det är många projekt som inte anmäls som kanske borde anmälas. Vi ser fler avvikelser än vad vi hinner tillsyna. Det kan alltså finnas saker som hänt som vi inte har tillsynat än, men har anledning att återkomma till. säger Rasmus Seger Säll på enheten för mark- och vattenskydd.
Anledningen till att länsstyrelsen undersöker skyddade vikar är för att de utgör en känslig miljö för växter och djur.
– Man får stor påverkan från bryggor med följdeffekter som båttrafik och muddring som påverkar växt- och djurliv, säger Rasmus Seger Säll.
Om någon exempelvis byggt ut en brygga eller muddrat en vik väger länsstyrelsen den enskildes intresse av åtgärden mot det allmännas intresse. Om miljön påverkats negativt kan man förelägga om att ändra eller ta bort och återställa det som gjorts. Dessutom tillkommer kostnaden för tillsynen.
– En anmälan om vattenverksamhet kostar 1 660 kronor, det är vad det kostar att bara starta upp ett tillsynsärende.
Länsstyrelsen kontrollerar inte om avvikelserna också har strandskyddsdispens, det är en fråga som hanteras av kommunerna.