
Inom en vecka trycker Torgny Åkerblom på startknappen till sin nyinstallerade filémaskin i Nynäshamn, som ska ge stockholmarna möjlighet att köpa äkta strömmingsfilé. På sikt hoppas han även kunna fiska strömmingen själv.
– Strömmingen är förknippad med skärgården och en del av vårt kulturarv. Men i dag är det ingen som gör skillnad på strömming och sill och det tycker jag är fel. Sillen har tagit över hela marknaden.
Torgny Åkerblom har till och från jobbat med fisk i grossistled sedan början av 1970talet. I fredags gjorde han dock sitt sista arbetspass på sitt ordinarie jobb; från och med denna vecka ägnar han sig helt åt den nya produktionsanläggning han byggt upp i Kalvö industriområde i Nynäshamn.
– Jag tyckte att det behövdes en sån.
Förutom att lokalerna byggts om för att leva upp till de stränga krav som omgärdar all livsmedelshantering finns här även en filémaskin som ska producera strömmingsfilé åt Stockholmskonsumenterna. Den strömming som i dag säljs i butikerna har ofta transporterats långväga.
– Det fiskas rätt mycket strömming som landas på Gotland och i Oskarshamn, säger han när Skärgården undrar var han ska få sin råvara ifrån.
Där landar industrifisketrålarna sina fångster och Torgny Åkerblom räknar med att kunna köpa färsk strömming från dem, i de kvantiteter han behöver, och frakta den till Nynäshamn utan att den tar omvägen via fiskauktionen i Göteborg.
– Och så kommer jag att ta det som skötfiskas i Nynäshamn, lägger han till.
Strömming fiskas som bekant norr om Kalmarsund, den fisk som fångas söder därom är sill. Men enligt Torgny Åkerblom slarvas det rejält med denna distinktion; ofta är det som säljs under namnet strömming i själva verket sill.
– Jag kommer att jobba med riktig strömming, jag tycker att det är viktigt.
På sikt hoppas han även kunna fånga fisken själv.
– Min plan är att bli självförsörjande och fiska min egen strömming i Mysingen.
Yrkesfiskarlicens har han sedan tidigare och när den snart ska förnyas tänker han ansöka om att få tråla i Mysingen.
– På 70-talet kom det mesta av strömmingen från Mysingen och vattnen utanför.
Att tråla strömming är ett så kallat pelagiskt fiske; själva trålen släpas inte längs botten utan svävar fritt i vattenmassan. Och även om det är trålfiske det är fråga om så kan det vara en relativt småskalig verksamhet.
– Det är ett ganska snällt fiske.
Strömmingsfiléerna hoppas han kunna sälja till grossister i Stockholmsområdet, samt Stockholms fiskmarknad vid Stureplan. Men hur det kommer att gå vet han förstås inte ännu.
– Det är ett vågspel, säger Torgny Åkerblom som själv bekostat den nya anläggningen.
Nu väntar han bara på att Livsmedelsverket ska bli klar med sin certifiering av den.
– Inom en vecka drar jag igång, lovar han.