Med hjälp av en pigg pensionär och en massa pigga 11-åringar tog sig en Vaxholmsklass nyligen till final i världens största schacktävling Schackfyran. Länsfinalen gick i Globen, där klassen vann sin grupp. Snart väntar ett betydligt större äventyr, denna gång i Västerås.
– Utnyttja tiden, spela inte för långsamt – men inte för fort heller!
Orden kommer från pensionären Jonas Höök, och 11-åringarna som andäktigt lyssnar till honom är fjärdeklassare vid Vaxö skola i Vaxholm.
För ett par veckor sedan befann sig det här gänget tillsammans med 1 500 andra elever i Globens Annex där de deltog i världens största schacktävling Schackfyran.
– Det var alldeles tyst, man kunde inte tro att det satt 1 500 stycken 11-åringar därinne, berättar klass 4:s lärare Pia Eklund.
Koncentrationen var på topp hos alla de deltagande lagen den dagen. 100 bord med schackspel stod uppställda, och överallt satt barn och spelade med pannorna i djupa veck. Barnen spelade fyra partier vardera. De fick en poäng för förlust/deltagande, två för remi och tre poäng för vinst.
– Efter tre omgångar ledde vi, då ökade pulsen, det var otroligt spännande, säger Pia Eklund.
Och framgångarna höll i sig. När tävlingen Schackfyran var slut någon timme senare stod det klart att klass 4 från Vaxö skola hade vunnit sin grupp, bestående av 16 lag, och därigenom lyckats ta sig till riksfinalen av Schackfyran i Västerås i maj!
– Det känns jätteroligt! Speciellt eftersom man tävlar tillsammans hela klassen. Poängsystemet är upplagt så att det är viktigt att alla är med och spelar, alla får poäng samtidigt som de som vinner får fler, säger hon.
I dag är det fredag, ett par veckor har gått sedan tävlingen och det står återigen schack på schemat. Uppladdningen inför riksfinalen i Västerås den 17 maj är i full gång.
– Visst hoppades vi att det skulle gå bra i Globen, men vi hade inte trott att det skulle kunna gå så här bra, fortsätter Pia Eklund medan hon delar ut schackspel och pjäser till barnen.
Klasser från Vaxö skola har deltagit i Schackfyran i Globen tidigare:
– Men då har vi sett det mer som en rolig utflykt, vi trodde aldrig att det skulle gå så här långt, säger Pia och skrattar.
En av anledningarna till det står längst fram i klassrummet och pekar med en pekpinne mot tavlan. Rader med schackspel visar en spelsituation som slutar i patt. Pensionären Jonas Höök förklarar hur patt uppstår, och barnen passar på att fråga hur man kan undvika det och i stället satsa på vinst.
Varje torsdag undervisar Jonas Höök schacksugna barn och ungdomar vid fritidsklubben Storstugan i Vaxholm, en aktivitet som är betydligt populärare under vinterhalvåret än så här års då fotbollar och gröna gräsmattor lockar mer.
– Jag och den andra klassläraren Anna Hansen hörde talas om Jonas, så vi frågade om han kunde tänka sig att komma och hjälpa oss här i klassen, berättar Pia.
Sagt och gjort. Sedan i januari har Jonas varit på plats på Vaxö skola en gång i veckan för att undervisa klass 4 i schackspelandets ädla konst. Själv fick han lära sig schack av sin far som grabb, och schackspelet stod alltid framme i hemmet.
Men vad var det då som gjorde att klass 4 lyckades så bra i Globen? Pia Eklund säger:
– Det finns mer fokus hos barnen att plocka fram än vad man tror ibland. Sedan är förutsättningarna viktiga, liksom tiden. Vi har fått schackspel av Stockholms schackförbund och dessutom sett till att tiden finns här i klassrummet att spela, liksom att Jonas kommer hit och undervisar barnen. Sedan ser motivationen lite olika ut. När vi spelade i Globen var alla friska och deltog, vilket var otroligt stärkande för sammanhållningen i gruppen.
Enligt Jonas Höök, som har arbetat som ingenjör på stora företag runtom i världen under delar av sitt arbetsliv, har schackspelandet mycket att erbjuda:
– Det är väldigt bra för att träna sig i problemlösning och lära sig tänka strategiskt, säger han.
Barnen håller med, Moa, som just har vunnit sitt träningsparti mot klasskompisen säger:
– Det är bra och kul med schack för man får tänka lite, jag försöker tänka det bästa jag kan när jag spelar.
När jag ber barnen dela med sig av sina bästa tips säger Moa:
– Innan man sätter ner sin pjäs och gör sitt drag så ska man kolla om den kan bli tagen.
Kompisen Ruben tipsar om ett annat trick:
– Man kan tänka på att offra till exempel en bonde för att locka ut en värdefullare pjäs från den andra och så ta den.
I dag övar klassen på att spela med klocka, något som till skillnad mot i Globen kommer att vara ett extra stressmoment i riksfinalen. Koncentrationen i klassrummet är djup, tystnaden tung. Det enda som hört är ljudet av knapparna på schackklockorna som trycks ner, liksom ljudet av tagna pjäser som ställs ner på bordet bredvid. Efter att de tjugo minuterna har gått rapporteras vinnarna till Pia, och deltagarna får ta varandra i hand.
– Kom ihåg att det är ett gentlemannaspel, säger Jonas som under tiden spelet pågått har vandrat runt bland borden och gett tips på drag och lärt barnen att se nya möjligheter på brädena.
Att Jonas Höök började spela schack med fritidsklubbsbarnen hänger ihop med en annan aktivitet som han fyller dagarna med:
– Jag är med i Röda Korsets väntjänst i Vaxholm där vi besöker de boende på Borgmästargården och hjälper till med att läsa dagstidningen och liknande. Där finns väldigt många dementa, liksom personer med parkinssons och liknande, så jag kände att jag behövde en motvikt till det jag höll på med där. Därför började jag undervisa schack för fritidsbarnen på Storstugan, säger Jonas.
Som barn spelade han inte regelbundet, men när han blev äldre deltog han i division 4-spel för Vallentuna schackklubb.
– Vare sig det hade gått bra eller dåligt på tävlingarna kunde jag aldrig somna de kvällarna. Jag gick igenom hela partiet i huvudet, njöt av de bra dragen och funderade över hur de dåliga hade kunnat uppstå, säger han.
När han frågar barnen hur många som har ett schackspel hemma, och som spelar med sina föräldrar, är det bara ett fåtal som räcker upp handen.
– Jag tycker det är beundransvärt att de är så här duktiga utan föräldrar som spelar, och inte ens har ett schackspel hemma, fortsätter Jonas som gärna hade sett en schackklubb i Vaxholm.
– Det hade varit jättekul att kunna erbjuda barnen det. Schack är en bra grej för den som inte känner sig hemma med eller har förutsättningar för att blir duktiga på fotboll eller andra liknande aktiviteter.
Pia Eklund och Anna Hansen bakar in schackspelandet i olika lektioner för att få till så mycket träning som möjligt under våren.
– Barnen tycker det är väldigt kul och vill gärna ha schack. Det här har gett en positiv energi, en gemensam erfarenhet att bygga på som har gjort klimatet i klassen härligt, säger Pia.
Ännu är det många träningstillfällen kvar till riksfinalen i Västerås. Jonas hoppas att barnen tar tillfället dessa veckor att träna så mycket de kan:
– Jag hoppas att föräldrarna kan stötta dem genom att spela mycket med barnen hemma. Eller spela schack på nätet, det är också ett jättebra sätt att träna!