Scoutlägret på Vässarö i Roslagen lockar scouter från hela världen
– De finns en del som tror att vi äter pinnar och leker med kottar, men istället får vi personlig utveckling, seglarkunskaper och en bra merit, säger Anna Björnson som är funktionär.
Scoutkåren från Vällingby har redan upplevt en trasig buss och ett blixtnedslag när de kliver i land på Vässarö i Roslagen. Men barnen är glada ändå och berättar roliga historier när de i gummistövlar tar sina första steg på ön. De är här för att delta i årets största läger som pågår mellan den 3–9 augusti. 1 500 deltagare är på plats från Sverige och länder som USA, Tjeckien, Belgien, Storbritannien och Frankrike.
Anna Björnson, 18 år från Västerås, är en av hundra funktionärer som tagit sig till ön för att assistera scoutkårerna under sommaren. Funktionärerna tvättar, lagar mat och håller i programaktiviteter för de besökande ungdomarna.
– Jag har varit scout i hela mitt liv. En del tror att vi äter pinnar och leker med kottar, men istället får vi personlig utveckling, seglarkunskaper och en bra merit. Vi får testa sådant vi inte gjort förut. Det finns en stor bredd på vad man kan lära sig här, berättar Anna Björnson när vi promenerar över ön.
Vässarö kom i scouternas ägo 1942. När sjökaptenen Ragnar Westin föll offer för en torped uppenbarades det att han i sitt testamente ville skänka Vässarö och tillhörande öar till Stockholms Scoutkår. Hans önskan var att ge sjöscouterna en permanent hemvist och utbildningsplats.
På ett större grönområde har ett flertal scoutkårer slagit upp läger. Här sover och äter de. Hemma hade de kanske tittat på film, men här blir det till att spela kort istället. På sig har scouterna grönblå skjortor.
– Här spelar det ingen roll var du kommer ifrån eller vad du har på dig, eftersom vi alla har skjorta, säger Anna Björnson.
Märkena på skjortorna visar allt från vilka läger scouten har varit med på till vilka kurser scouten har klarat. Ett märke med en kniv på visar att scouten har gått en kurs i hur en kniv ska hanteras. Märkena visar också vilken grad scouten har nått. De yngsta scouterna har beteckningen ”spårarscouter”. Anna Björnson tillhör den äldsta åldersgruppen som är ”roverscout”.
Scouterna använder enligt tradition en del helt egna ord. Vid ett av lägren har ett välkomnande valv knåpats ihop. Det är en så kallad ”portal”. Portalerna byggs med stockar och snören, som i scoutspråk kallas ”slanor” och ”surrningar”. En halsduk är inte en halsduk i vanlig mening. Det är en scarf som med sin färg talar om vilken scoutkår du tillhör.
– Vi använder många interna begrepp, vilket kan bli negativt om det får en exkluderande effekt. Vi jobbar på att bli bättre på den punkten, säger Valdemar Eriksson som är ö-chef på Vässarö.
Vi hinner precis in i den stora matsalen innan ett regn öser ner över Vässarö. En stor buffé står uppdukad med diverse tacos, röror och sallader. Funktionärer har tillrett maten. När Valdemar Eriksson slår i ringklockan tillsammans med kökschefen och ekonomiföreståndaren, Sannah Bergström, tystnar ungdomarna i salen tvärt. Det är tradition att ringa i klockan tjugo minuter efter att den sista scouten tagit mat. Under ”plinget” passar ledarna på att informera gruppen om dagens viktiga händelser.
Åskvädret har lett till en del problem med telefonmaster och vattentillförsel. Kökschefen berättar roat om hur ungdomarna sköljt grönsakerna till salladen i regnet.
– De var så snabba att hjälpa till att jag inte hann säga att jag bara skojade, säger Sannah Bergström och rummet fylls av skratt.
Att scouterna är iögonfallande effektiva märks också på hur väl de följer lägrets regler. Klockan åtta på morgonen hissas den stora flaggan mitt på ön. Tre minuter senare serveras frukost i matsalen till skolklasser, konfirmationsgrupper och funktionärer. Scouterna dricker inte heller alkohol. På Vässarö firas en alkoholfri midsommar varje år.
– Skolklasser kommer hit och lärare förundras över hur välorganiserade eleverna blir här, säger Valdemar Eriksson.
Anna Björnson instämmer.
– Du är inställd på att ingen annan kommer att göra jobbet åt dig här. Här hjälps vi åt och varje individ drar sitt strå till stacken.
Den sista etappen på vår rundtur blir till Vässarös norra sida. Här ligger många scouters favoritaktivitet: Fladan. Här kan scouterna lära sig segla och hantera lotsar, kobbar, optimister och kanoter. För många av ungdomarna är det här man är med om sin första seglats.
Valdemar Eriksson skulle gärna se att fler unga intresserade sig för scouterna.
– Att vara scout handlar mycket om personlig utveckling och att ta ansvar. Du kan komma hit utan några förkunskaper, men plötsligt har du lärt dig segla eller lagat mat till hundra personer.
Sofia White: Text och foto