Vartannat år arrangerar nätverket Rotary ett internationellt seglingsläger i Nynäshamn. Skärgården följde med på ungdomarnas första teorilektion i det gamla klubbhuset.
Klockan är nio på morgonen när femton ungdomar anländer till Nynäshamns segelsällskaps klubbhus. Deltagarna i Rotarys internationella seglarläger hälsar glatt på varandra med varierande europeiska brytningar. Tretton europeiska länder finns representerade på lägret som pågår mellan den 29 juli och den 8 augusti.
Ungdomarna har känt varandra i två dagar, men verkar redan tajta.
– Kan du ta en bild på oss? frågar Ema Somen från Kroatien och håller om sina nya vänner på väg in till lägrets första teorilektion.
Deltagarna sätter sig runt ett stort träbord och klassens lärare tar vid.
– My name is Ulf, the same as wolf. But Im not going to bite you, säger den gamla sjökaptenen och dykaren, Ulf Holm.
Han ställer upp en trämodell av en segelbåt mitt på bordet och börjar berätta om båtens olika delar. Ungdomarna följer med och markerar delarna på vita papper där de skissat segelbåtar.
– In England we say jib sail. Is that the same as the ”fock” sail? undrar Kathryn Andrew från Storbritannien och Ulf Holm nickar.
Mitt emot henne sitter Emile Valencour från Lille i Frankrike. Han har hamnat på lägret lite av en slump.
– Jag letade efter något att göra i sommar, så hittade jag en affisch om det här lägret och skrev ett brev till dem. Det ända kravet som ställdes på de sökande var att man måste kunna simma, säger Emile Valencour som själv bor långt från kusten.
Efter lektionens första teoridel är det dags att bege sig ner till bryggan vid Nynäshamns seglarsällskap. Längre ut pågår mästerskapen i kappsegling för fullt. Ulf Holm sätter sig ner i en liten kölbåt: En 606:a. De femton studenterna följer efter läraren och tränger ihop sig på flytbryggan där båten är förtöjd. Men just när undervisningen ska börja så sjunker bryggan ner i vattnet av lägerdeltagarnas tyngd. Skor blir blöta och ungdomarna tar sig tjutandes upp till en större brygga. Än är de inte helt vana med vatten. Men under dagarna som kommer ska det bli ändring på det.
På programmet står nämligen ålfiske utanför Muskö och segelturer till Torö, Landsort och Askölaboratoriet. Ungdomarna kommer att testa båtar av olika storlek med roterande arbetsuppgifter. I de mindre båtarna blir ansvaret genast större.
– En sak de brukar komma ihåg från ålfisket är när fiskaren tömmer ryssjorna i båten rätt där de står, säger Stefan Bokfors som ansvarar för seglingen.
Under lägrets elva dagar bor ungdomarna hos värdfamiljer. Efter att lägren är slut är det många som håller kontakten både med vänner och värdfamiljer.
– De brukar komma tillbaka med sina familjer och hälsa på, för att visa vad de har varit med om, säger en av lägerledarna Göran Karlsson som har killar boende hos sig från Frankrike, Portugal och Schweiz.
För Rotary är det just nätverkandet som står i fokus.
– De bildar snabbt ett litet nätverk som håller ihop, ibland hela livet, säger Stefan Bokfors.
Och många deltagare fortsätter också med seglingen. Det har Ulf Holm koll på som har varit med och arrangerat lägret i decennier.
– Javisst, jag följer dem på Facebook, säger 82-åringen till en förvånad reporter.