Marinarkeologer har hittat vad som kan vara systerfartyg till regalskeppet Vasa i Oxdjupet utanför Vaxholm. Den spektakulära upptäckten gjordes av dykare i förra veckan.
– Helt plötsligt dyker det upp en stor vägg, berättar marinarkeologen Jim Hansson.
Två riktigt bastanta örlogskepp ligger begravda i en försänkning i Oxdjupet. De upptäcktes när dykare från Statens maritima och transporthistoriska museer (SMTM) i samarbete med Marinen i förra veckan var ute för att undersöka indikationer de hade fått på platsen via instrumentkörningar.
De hittade rätt redan vid första dyket. På cirka 11 meters djup påträffades ett första vrak, som inte liknade något dykarna tidigare stött på.
– Helt plötsligt dyker det upp en stor vägg av svart ek när man kommer simmande. Det var riktigt häftigt, lite därför man börjar med det här yrket, berättar Jim Hansson.
Dykarna började utforska och ta mått på vraket. Ganska snart kunde man bland annat via fartygets grova dimensioner – 10-12 centimeter tjocka bordläggningsplankor – och skeppstekniska detaljer som knektar och knän börja ana att det med stor sannolikhet rör sig om något av systerfartygen till regalskeppet Vasa: Äpplet, Kronan eller Scepter.
– Gustav Adolf satsade på maffiga örlogsfartyg och lät bygga en serie om fyra skepp liknande Vasa. Vi vet från källor att skeppen när de var uttjänta sänktes i sunden vid Vaxholm i försvarssyfte. Vi tror att det vi hittat är något av dem, säger Jim Hansson.
Dagen därpå fann man ytterligare ett vrak på cirka 17 meters djup, i förlängningen av det första.
– Det är inte lika välbevarat som det första men snäppet kraftigare.
Att skeppen inte påträffats förrän nu är inte så konstigt, menar Patrik Höglund, marinarkeolog som också dök på vraken.
– Säger man att det är färdigkarterat i skärgården så är man helt fel ute. Det finns massvis kvar. Tittar man ännu längre tillbaka, runt tusen år eller mer, så är vraken ofta välbevarade men har fallit ner i leran och då hittar man dem inte med instrument. Då måste man ner och dyka för att hitta dem.
Om de nya fynden är något av de eftertraktade systerfartygen till Vasa återstår att se. Marinarkeologerna har tagit träprover från spanten som i måndags skickades in för analys.
– Har vi tur kan vi få riktigt bra dateringar och även fingervisningar om var eken är huggen. Då kan vi titta ännu noggrannare i arkiven och ringa in vilka skepp det här rör sig om. Det är lite som en brottsplatsutredning som det ska bli spännande att följa nu, säger Jim Hansson.
Skeppen kommer inte att bärgas utan få ligga kvar i Oxdjupet, där det nu råder dykförbud. Enstaka föremål kommer att tas upp och ställas ut på Vrak – Museum of Wrecks som öppnar nästa år. Men med hjälp av digital teknik ska besökare ändå kunna få följa med ner under ytan och utforska vraken.
Fakta/Om Örlogsskeppen
• Äpplet sjösattes 1629 och deltog vid invasionen av Tyskland 1630, men förefaller därefter ha använts sporadiskt. Sannolikt ett problematiskt skepp. Det sänktes i ett sund vid Vaxholm 1659.
• Kronan, sjösatt 1632, deltog i strid vid Kolberger Heide 1644 och Öresund 1658. Det sänktes troligen i ett sund vid Vaxholm på 1670-talet.
• Scepter, sjösatt 1634, blev det bäst seglande av storskeppen. Det deltog vid Kolberger Heide 1644. Scepter sänktes troligen i ett sund vid Vaxholm på 1670-talet
Källa: Vrak – Museum of Wrecks
Foto: Jim Hansson/Anneli Karlsson SMTM