
På Skärgårdsstiftelsens styrelsemöte i förra veckan efterlyste Skärgårdens intresseföreningars kontaktorganisation (Siko) en konsekvensanalys av den förestående organisationsförändringen.
Styrelsen stod fast vid att organisationen av fältpersonalen är en vd-fråga.
Den 21 juni hade Skärgårdsstiftelsens styrelse ett möte i Nynäshamn. Med anledning av den förestående omorganisationen, där man planerar att dra ner antalet tillsynsmanstjänster med nära hälften, hade Siko i förväg ställt ett antal frågor till styrelsen i ett öppet brev.
Bland annat undrar Siko hur organisationsförändringen kan anses särskilt beakta den bofasta befolkningens intressen – något som står i stiftelsens stadgar att man ska göra. De ställer även ett antal frågor kring hur stiftelsen ser på konsekvenserna för förvaltningen av och tillsynen över naturreservaten.
Man fick dock inga svar under mötet, utan hela skrivelsen lades till handlingarna för att besvaras av kansliet.
“Vi vet att man inte längre ska hugga ved till sina populära bastur. Vi vet att man inte längre ska utöva fisketillsyn i reservaten. Men hur många dass kommer att finnas kvar och servas? Hur många minkar kommer att skjutas för att hjälpa fågellivet på traven? Hur många markbränder kommer att förhindras när den under säsong nästan dagliga tillsynen upphört? Hur många besökare kommer sakna svar på sina frågor när ingen finns att fråga? Vad händer med alla unika lokala skärgårdskunskaper som tillsynsmännen besitter? Hur många anställda skärgårdsbor kommer att kunna fortsätta bo och verka i skärgården. Några svar på dessa frågor finns inte eftersom en konsekvensanalys inte genomförts”, skriver Sikos adjungerade styrelsemedlemmar Britt Fogelström och Göran Lagerström i ett yttrande efter mötet.
De skriver även att de kommer fortsatt “nogsamt följa utvecklingen av omorganisationen och rapportera alla konsekvenser, såväl de negativa som de eventuellt positiva”.
– Vi tror att det är ett felaktigt beslut därför att man inte i tillräckligt stor utsträckning känner till vad det innebär att driva småskalig naturvård, säger Göran Lagerström.