Världsnaturfonden WWF har lagt fram ett förslag om att bilda ett världsarv av Stockholms skärgård. Men Skärgårdens intresseföreningars kontaktorganisation (Siko) ställer sig mycket tveksamma till idén.
– Det kommer lägga en död hand över skärgården, säger Ulf Westerberg, Sikos ordförande.
I oktober kallade WWF till ett seminarium på konsthallen Artipelag med olika skärgårdsaktörer för att sondera möjligheten att göra Stockholms skärgård till ett världsarv eller biosfärområde.
Siko är dock mycket tveksamma till förslaget.
– Vår farhåga är att det kommer bli inskränkningar för mark- och vattenägare, med utökat strandskydd och byggstopp. Det kommer lägga en död hand över skärgården för året-runt-boende, deltidsboende, fritidsboende och näringarna, säger Ulf Westerberg.
Siko har under den senaste tiden dragit igång flera initiativ för att förbättra förutsättningarna för en befolkningstillväxt på öarna, bland annat projekten Skärgårdsmentor och Skärgårdsflytten. De ska underlätta för den som vill flytta ut i skärgården att hitta boende och få stöd.
– Vi vill ha en tillväxt i skärgården. Kanske kan man bilda ett världsarv om 10-20 år när vi fått det vi jobbar med på plats, men vi tror att mycket av det vi håller på med nu kommer att gå i stöpet om det här går igenom.
Argumentet att en världsarvsstatus skulle locka hit fler turister tycker Ulf Westerberg haltar.
– Det är inte turismen som är den stora inkomstkällan i skärgården. Det hjälper några få, men går de andra under hjälper det inte dem heller. Turisterna kommer åka ut till en urskog utan liv och rörelse i.
I förra veckan kallade WWF till ytterligare ett möte i frågan. Efter det är Ulf Westerberg än mer tveksam.
– Mötet visade tydligt att man inte tillräckligt bemödar sig om skärgårdsbefolkningens synpunkter. I den panel som diskuterade projekten världsarv och biosfärområde saknades deltagare från skärgårdens organisationer. Vidare kunde man inte heller tydligt redogöra för vad som egentligen menas med Stockholms skärgård. Vilket geografiskt område talar man om?
Även skärgårdsregionråd Gustav Hemming (C) är skeptisk. Han vill inte stänga dörren till förslaget men menar att det ännu finns många frågetecken.
– Jag är inte övertygad om att det är vägen framåt. Det viktigaste för skärgården just nu är två saker: dels fler bostäder på kärnöarna och dels risker och möjligheter kopplade till den pågående strandskyddsutredningen. Jag kan inte ställa mig positiv till skärgården som världsarv eller biosfärområde innan det är klarlagt att det inte innebär hinder för de sakerna.
WWF:s programsamordnare för kust och skärgård Yvonne Blombäck förstår oron hos skärgårdsborna men menar att den är obefogad.
– Jag har stor respekt för oron att det här bara blir en turistfråga och inte på allvar handlar om att skärgårdssamhällen måste överleva. Men det är skärgårdssamhällen som utgör grunden för en livskraftig skärgård, säger hon och fortsätter:
– Jag är tacksam för att få den här inputen. Nu kommer vi fortsätta åka runt i skärgården och fördjupa förankringen om plattformen för biosfärområdet med en bredare krets skärgårdsbor. Det här är bara starten på en lång process.