
I framtiden väntas mängden transporter till sjöss öka. Det medför sannolikt ett ökat koldioxidutsläpp trots nya miljövänliga fartyg. Fler miljöhot tas upp i ny rapport och nu krävs kraftfulla åtgärder, skriver forskarna på Havsmiljöinstitutet.
2015 passerade 47 000 fartyg öster och väster om Gotland, vilket motsvarar ungefär 128 fartygspassager om dagen. Fartygen orsakar stora koldioxidutsläpp, svavelutsläpp, utsläpp av avloppsvatten, och giftiga båtbottenfärger, trots förbättrad miljöprestanda. Havsmiljöinstitutet utkom nyligen med sin rapport, ”Åtgärder för att minska sjöfartens påverkan på havsmiljö” för att belysa både problemen och möjliga åtgärder.
– Vi har skickat ut den här rapporten till alla verksamma inom sjöfarten och till politiker. Vi hoppas att frågorna tas upp på bordet. Vi hoppas också på en ökad förståelse för att det finns åtgärder att ta till, säger forskaren Eva-Lotta Sundblad.
En lönsam väg till lägre utsläpp kan vara handel med utsläppsrätter, föreslår rapporten. En myndighet fastställer då ett tak för maximalt utsläpp och fördelar utsläppsrätterna mellan utsläppskällorna i regionen. Med tiden ska taket sänkas.
– Sjöfarten avger mycket kväveoxider. Nybyggda fartyg som byggs framöver måste sänka sina utsläpp, säger Sundblad.
Vilken är den största utmaningen för Sverige just nu?
– Svenska redare och fartyg ligger långt fram ur miljösynpunkt. Men Östersjön trafikeras av många internationella fartyg och det är en stor påverkan från den sjöfarten. Sverige kan inte ha en dialog med var och en. En utmaning är att få fram gemensamma beslut genom FN:s sjöfartsorgan International Maritime Organization, IMO, säger Sundblad.
Fakta
Havsmiljöinstitutet är ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet. Institutet har i uppdrag av regeringen att bistå myndigheter med forskning inom havsmiljöområdet i Sveriges närområde.