
Sjöräddningen på Värmdö varnar för de nya sjökorten. Stationschefen Thomas Brzezinski säger att korten ökar riskerna för båtfolket och kan fördröja räddningsinsatser.
Just nu anpassar Sjöfartsverket de tryckta och digitala sjökorten i skärgården efter ett nytt sätt att mäta djup.
Många vatten som tidigare markerades som 3–6 meter i Sjöfartsverkets gamla sjökort har i de nya fått en mörkblå markering, vilket betyder ett djup på 0–3 meter.
Det innebär i sin tur att många vikar och sund är markerade som mycket grunda och inte farbara.
– Fritidsbåtar kan tvingas till en lång och onödig omväg över oskyddade vatten, säger Thomas Brzezinski, chef på Sjöräddningssällskapet station på Värmdö.
Men även för sjöräddarna innebär de nya sjökorten problem, menar Brzezinski:
– Risken är att räddningsinsatserna fördröjs på grund av att även vi måste ta omvägar.
God lokalkännedom och andra, mer detaljerade kort kan kompensera en del av bristerna i Sjöfartsverkets nya sjökort i främst mellersta och södra skärgården, menar Thomas Brzezinski.
– Men vid en insats som kräver samverkan mellan flera stationer i varandras vatten måste vi förlita oss mer på Sjöfartsverkets kort, tillägger han.
Även inom marinen finns kritik mot det nya sättet att mäta djup.
– Det här kommer att underminera tilltron till sjökorten. Det är en felaktig produkt, helt enkelt, säger en källa.
Marinen har nu startat en egen utredning för att ta reda på hur förändringarna i sjökorten påverkar myndighetens möjlighet att lösa sina uppgifter.
Magnus Hovberg, produktionschef vid Sjöfartsverkets avdelning för sjögeografi, säger att de nya djupkurvorna är en effekt av att det saknas bra grundmaterial kring djupen på många platser i skärgården.
– Jag förstår att vårt sätt att generalisera djupinformationen påverkar den här typen av områden, det är inget man kan sticka under stol med, säger han och fortsätter:
– Sjöräddningen säger att vissa områden nu är markerade som grundare, ja, det stämmer, men ur vårt perspektiv, eftersom vi inte med säkerhet vet djupen, kan man också säga att de blivit säkrare med vårt sätt att redovisa djupkurvor i sjökorten.
Arbetet med att uppdatera sjökorten startade 2016. De senaste åren har Sjöfartsverket ändrat sjökorten längs norrlandskusten. I slutet av förra året hade arbetet nått Stockholms skärgård.
De tryckta sjökorten i standardformat är redan ändrade. Under våren kommer båtsportkorten att få nya djup. Den som har elektroniska sjökort får de nya sjökorten när han eller hon uppdaterar dem.
Thomas Brzezinski fick kännedom om förändringarna i sjökorten alldeles nyligen.
– Mina kollegor på de andra stationerna visste inte heller vad som är på gång, säger han.
Men redan i höstas kom skarp kritik mot Sjökortslyftet. Svenska Kryssarklubben, med 40 000 medlemmar, ansåg att de är en säkerhetsrisk för fritidsbåtar.
Jonas Ekblad, författare och navigationslärare, skrev ett par uppmärksammade artiklar om bristerna i Kryssarklubbens medlemstidning På Kryss.
Hans slutsats:
– Köp gärna nya sjökort men spara de gamla som referens. Den som har e-sjökort bör om möjligt försöka spara tidigare versionen för att kunna gå tillbaka till de sjökorten om så önskas.
I dag säger Jonas Ekblad:
– Ju mer jag studerar de nya sjökorten, desto mer kritisk blir jag.
– Det här är inte ett problem enbart för fritidssjöfarten. Taxibåtar, sjöräddningsbåtar, polisen, Kustbevakningen, marinen och flera andra behöver sjökort som visar var det går att ta sig fram i trånga skärgårdsvatten
Såväl Thomas Brzezinski som Jonas Ekblad säger att problemet inte bara är att många vikar och sund är markerade som mycket grunda och inte farbara.
– Det har plötsligt dykt upp en massa grund på sjökorten som inte finns där i verkligheten, säger Thomas Brzezinski.
Magnus Hovberg säger att Sjöfartsverket haft ett samarbete med Lantmäteriet, där man använt flygbildstolkning för att märka ut grund.
– Det finns säkert grund i de nya sjökorten som inte funnits tidigare. I all kartering finns osäkerheter, säger han.
– Frågan är bara hur många som är felaktiga och hur många som faktiskt är uppgrundningar som vi funnit vid våra nya mätningar? Jag hävdar att vi i det stora hela gjort sjökorten mer tillförlitliga.
I den senaste utgåvan från Sjöfartsverket (överst) är vägen in i naturhamnen stängd med mörkblå färg som betyder grunt vatten. Detta är bara ett av många exempel på farvatten som nu stängts.
I Hydrographicas specialsjökort (nederst) framgår att viken är sex meter djup och grundfri.
Fakta/Sjökortslyftet
Sedan några år tillbaka har Sjöfartsverket arbetat med att ge sina sjökort en ny referensnivå, samt förbättrad strandlinje.
Tidigare utgick man från medelvatten enligt SMHI:s definitioner, men nu går man över till en nivå som har med jordens form och avstånd till medelpunkten att göra.
Nivån kallas RH2000, samma referensnivå som används i Lantmäteriets landkartor, och den används numera även av SMHI när vattenståndet redovisas.
Vid uppdatering av sjökorten utgår man från internationella standarder.
Sammantaget påverkar Sjökortslyftet sjökortsprodukterna genom att samtliga djup justeras till en ny fast nivå enligt RH2000, vilket betyder att djupen reduceras med upp till en halv meter i norra Sverige, men även på vissa platser i Stockholms skärgård.
Läs även: