
Det kan vara klokt att ta det lugnt på sjön veckan som kommer. Onsdag till och med söndag genomför Kustbevakningen en nationell satsning på utökade kontroller av hastighet och nykterhet på sjön.
– Vi gör den här satsningen för en ökad sjösäkerhet. Det handlar främst om att kontrollera fartbeteende, vårdslöshet och nykterhet, säger Lars Langman, stabschef vid Kustbevakningen, region Nordost.
Syftet med att Kustbevakningen nu går ut i medierna är att man vill förebygga brott så att människor känner sig trygga på sjön.
Man hoppas även att satsningen, som går under namnet Sjövett, ska öka allmänhetens kunskap kring de regler som finns till sjöss. Till exempel medför nuvarande sjöfyllerilagstiftning att olika regler gäller för olika båtar. Större, snabbgående båtar omfattas av den nya lagstiftningen med en fast promillegräns på 0,2. För mindre, långsamma båtar gäller den gamla lagstiftningen som bygger på en bedömning av hur sjösäkert båtägaren kan framföra sin båt, vilket kan vara problematiskt för Kustbevakningen.
– Båtägarna kan ifrågasätta fartegenskaper och längd efteråt, vilket är olyckligt. Men vi har befogenhet att provköra och kontrollera båtarnas hastighet i samband med ingripandet.
Enligt Lars Langman är det dock inte ofta som det blir diskussioner.
– En mindre grupp människor tycker inte om, eller accepterar den nya lagstiftningen. Men det finns en pedagogisk effekt som är viktig med en promillegräns.
Kustbevakningens verksamhet pågår dygnet runt, men kontrollerna kommer att koncentrera sig till de platser och tider där sannolikheten för brott är som högst.
– Vi styrs efter belastning och jobbar så länge det är många fritidsbåtar ute. Kustbevakningen bedriver också ett riskanalyserat arbete och anpassar kontrollplatserna där det troligast sker brott och förseelser, till exempel där det finns skärgårdskrogar och där det är större trafikmängd.
Enligt Brottsförebyggande rådet är det färre anmälda sjöfylleribrott i år i Stockholms län än motsvarande period förra året. En bild som bekräftas av Lars Langman.
– Vi har hittills färre fall i år. Juni månad har varit kall och blåsig, så glädjen att vara på sjön dämpades kraftfullt vilket också leder till minskat antal förseelser. Man jag vill också poängtera att en dominerande del av båtägarna är skötsamma.