
Genom att i fjorden utanför Uddevalla sänka ner betongelement tänkta för husbyggen lyckades Lars-Olof Axelsson inte bara locka tillbaka torsk till områden, utan även skapa ett eget bestånd. Nu har han fått tillstånd till att lägga ut betydligt fler av sina torskrev.
Det var när Lars-Olof Axelsson körde förbi en fabrik i Uddevalla som tillverkar betongelement som idén väcktes att sätta ihop ett antal block och sänka ner dem i fjorden som rev. Efter en lång kamp med myndigheterna fick han i juni 2015 tillstånd att sänka ner fem rev på sex meters djup.
Redan sommaren 2016 kunde han se hur nordsjötorsk vandrat in och etablerat sig kring reven. Fiskarna har sedan växt snabbt, förra året var de största torskarna runt 60 centimeter långa.
– Jag har filmat runt reven sedan 2017. I februari 2018 kunde jag filma utlekta honor, vilket visar att de leker där. Vi följer nu fjärde årskullen.
Under en veckas hummerfiske innanför Uddevallabron har man i höst fått upp fyra torskar, den största på 60 centimeter.
– Man kan jämföra det med att Havsfiskelaboratoriet i Lysekil i september totalt gjort 36 tråldrag längs Bohuskusten och fått fyra torskar. En av tankarna med våra rev är att få en utvandring till övriga fjordar.
För Lars-Olof Axelsson är det ingen tvekan att torsken leker på platsen och att ett bestånd etablerats, men han säger att forskarvärlden visat stor skepsis.
– De har menat att torskägg drivit in till reven, men det har inte funnits torsk här på 30 år trots att området varit fredat från fiske i drygt tio års tid.
Trots hårt motstånd från forskare och myndigheter tycks nu vinden ha vänt. Nyligen fick han tillstånd av länsstyrelsen att sätta i 64 rev till.
– Reven producerar växtplankton och djurplankton som blir mat till fisk. Vi har hela näringskedjan, torskarna bor som i ett skafferi. Det verkar som att det skapas ett eget ekosystem runt strukturerna.
Som mest uppskattar Lars-Olof Axelsson att det funnits omkring 50 stora torskar kring reven. Idag är det betydligt färre efter att sälar och skarvar hittat in i fjorden. Jan-Olof Axelsson hoppas dock att de nya reven kommer att bygga upp ett hållbart bestånd.
– Torskar är så enormt produktiva. Får du ett lokalt bestånd som är ganska kraftigt får du en explosion av ungar. Ju bredare bas desto flera vuxna individer. Drömmen är att vi kan ha så mycket torsk att en yrkesfiskare kan plocka upp fisk och leverera till restauranger på bara några timmar.
Än så länge har ingen annan nappat på idén, men Lars-Olof Axelsson tror att strukturerna skulle kunna fungera även på Ostkusten.