Skärgård och öar tycks vara särskilt lämpade för mord. På vintern är det öde och på sommaren fullt med turister och liv. Den klaustrofobiska känslan som en ö har får deckarförfattarna att slå ihjäl folk. Havet ger både frihet och fångenskap. Men idyllen kan blixtsnabbt förvandlas till en mardröm.
På en ö är det svårt att gömma sig eller fly ifrån. Alla känner alla. På gott och ont. Släktfejder om fiskevattnet kan pågå i generationer. Det kan vara upptakten till ett brott.
I Singöspionen av Anders Gustafson och Johan Kant är Singö i Roslagen och den 62-åriga kriminalinspektören Solbritt i centrum. Hon hör talas om det ouppklarade Singömordet och kan inte låta bli att själv utreda det. Historien utspelar sig på ett idylliskt soligt Singö med midsommarfirande stressade storstadsbor och tyskar som förälskat sig i den svenska skärgården. Inte populärt hos alla öborna. Anders Gustafson tror att det är tacksamt i en deckarhistoria ”med en relativt isolerad och svårtillgänglig plats med ganska stor social kontroll”. Lokalbefolkningen är viktig eftersom de kommer ihåg, ser, hör och lägger ihop saker och skvallrar om avvikande personer och händelser. Det kan driva berättelsen framåt. Johan Kant menar att ”öar inbjuder till närhet, alltså samhället blir litet och de flesta känner varandra”. Han har sommarstuga på Singö och tillsammans med Gustafson kläcktes idén på plats. Solbritt upplever ett lugn när hon befinner sig på ön. Den känslan får även Kant ”nästan lite meditativt om man så vill”.
Serien Roslagsmord av Johan E Sköld utspelar sig i bland annat Roslagen, (både på fastlandet och i skärgården) på Rådmansö, Svartnö och Norröra. Huvudpersonen, inspektören Germund Askerfeldt, har en stark koppling till Blidö. Sköld menar att det är det stängda rummets mysterium som finns när en mordhistoria förläggs på en ö. Men för Sköld handlar det mer om ”de karga vindpinade män och kvinnor som befolkar roslagsskärgården och dess inland”. Konflikten med storstadsmänniskor som flyttar ut på landet som inte förstår det mentala avståndet som finns mellan landsbygd och stad. Han har tillbringat mycket tid i skärgården. I sina romaner har han till och med uppfunnit en egen ö: Norrholmen.
Viveca Sten har med Sandhamnsserien satt Sandhamn på kartan. Turister från hela världen lockas till ön. Sju böcker har utgivits och den åttonde är på väg. Skärgården har en lika stark plats i romanerna som huvudpersonerna Nora och Thomas och mordet som ska lösas. Idyllen som snabbt omvandlas till ond bråd död triggar igång Stens fantasi. I generationer har hennes familj varit på ön och hon vill bjuda in läsarna till en ny och spännande värld. Navet i berättelserna är kärleken till skärgården. Hon vill med sina historier hålla skärgården levande. Från öborna har Viveca Sten fått enbart positiva reaktioner. TV-inspelningen av morden i Sandhamn har bidragit till att skapa arbetstillfällen på ön. Något Viveca Sten är glad och stolt över. Sandhamn har blivit en ö att räkna med.
Soledad Cartagena: Text