
Regeringen har beslutat om införande av bostadsnära insamling av glas, metall, tidningar och plast år 2021-2025. Hur det ska se ut i praktiken i skärgården är inte klarlagt.
– Producenterna behöver ta sitt ansvar även i skärgården, säger Daniel Matthies, driftansvarig på Roslagsvatten.
Roslagsvatten sköter sophanteringen i Vaxholm och Österåker där förutsättningarna skiftar mellan fastlandet och öarna. På fastlandet förbjöds sopsäckar för flera år sedan.
– Säckar är ett uråldrigt sätt och det följer inte arbetsmiljöverkets riktlinjer överhuvudtaget. Ska vi ha samma service i skärgården måste det bli fraktioner som är krantömmande, behållare likt dem som finns på återvinningsstationer, säger Daniel Matthies.
På vissa öar samlar Roslagsvatten in glas och tidningar utöver sitt uppdrag då det egentligen åligger producenterna. På Ingmarsö har kommunen beslutat att det ska byggas en ÅVC under 2020 för insamling av grovavfall. På vissa andra öar hämtas grovsopor med båt två gånger om året.
– Vi vill att skärgården ska ha samma förutsättningar samt att vi förbättrar arbetsmiljön för de som samlar in avfallet. Varje gång du köper en förpackning får producenterna betalt för att de också ska samla in. De har hittills inte varit ett dugg intresserade av att göra det i skärgården för det är bara förknippat med kostnader. Roslagsvatten kommer inte sitta i baksätet, utan det här måste börja gälla i skärgården också, säger Daniel Matthies.
Vad menas med bostadsnära hämtning?
– Där de befintliga kärlen finns. Men i skärgården behöver man frångå att alla fraktioner ska vara bostadsnära. På många öar tar de en fyrhjuling för att samla in vid tomtgränsen, det går inte med alla förpackningar.
Lösningen kan istället vara en uppsamlingsplats per ö eller på en närliggande ö.
– Vi tittar till exempel på markbehållare nära en ångbåtsbrygga, men det är åtta-nio olika som behövs. Vi behöver hitta mark för kranhämtande system. Ansvaret att samla in tidningar och förpackningar ligger på producenterna, mat och restavfall ansvarar Roslagsvatten för. Vi arbetar för att hitta en gemensam lösning, säger Daniel Matthies.
Urban Sjögren bor på Skogsön där det finns en uppsamlingsplats för tidningar och glas i markbehållare, medan hushållssopor hämtas vid tomtgräns.
– Många tar med sig hushållssopor hem. Det har blivit så dyrt med sophämtning så de tar ett billigare abonnemang. Det kostar över 3 000 kronor för åtta tömningar, det har blivit en höjning med nästan 1 000 kronor, säger han.
Daniel Matthies menar att insamlingen i skärgården är mer komplex och tidskrävande.
– Målet för Roslagsvatten är att hitta mer effektiva lösningar de närmaste åren tillsammans med producenterna, säger han.