
Länsstyrelsen i Stockholm har fått tre miljoner kronor i stöd för att påbörja en utbildningssatsning tillsammans med Telia i åtta skärgårdskommuner. Med start i vår kommer kommunernas äldre invånare att få gå kurser i digital teknik enligt Telias koncept MER DIGITAL. Först ut är Vaxholms och Ekerö kommun.
Det var i förra veckan som Telia och länsstyrelsen fick beslutet att Post- och Telestyrelsen finansierar utbildningssatsningen. De aktuella kommunerna som kommer att ingå i projektet är Österåker, Norrtälje, Vaxholm, Värmdö, Haninge, Nynäshamn, Södertälje och Ekerö. Planen är att börja i Vaxholm och Ekerö under våren och totalt i de åtta kommunerna kommer hela 76 events att anordnas. Telias utvecklare för MER DIGITAL Mia Forsäng säger att man inom kommunerna är mycket positiv till satsningen.
– De är jätteintresserade eftersom de ju vill att utvecklingen ska gå framåt och att medborgarna ska kunna använda de digitala tjänsterna, säger hon.
För att nå ut till de aktuella seniorerna kommer Telia att skapa marknadsföringsmaterial i form av affischer som ska sättas upp på exempelvis äldreboenden och i affärer samt skicka ut inbjudningskort till alla kommuninvånare som fyllt 65. På sociala medier kommer man att lägga ut små banners där barn och barnbarn kan tipsa om och anmäla sina äldre släktingar till utbildningen. Under själva kursen kommer deltagarna bland annat att få hjälp med att skapa en mejladress, lära sig surfa på nätet, skaffa swish och utnyttja banktjänster on-line.
– Vi utgår från vad pensionärerna vill lära sig. De allra flesta säger att de vill veta mer om allt, men de vågar oftast inte säga att de är osäkra. Vissa är rädda för tekniken, andra saknar motivationen då de inte vet hur man kan använda tekniken. Att man till exempel kan få hem matvarorna till huset. Vi försöker bygga upp glädjen, att visa att det inte är farligt, utan spännande och kul. Vi har tidigare haft damer som är över 90 år som velat lära sig att twittra, säger Mia Forsäng förtjust.
Enligt forskning står idag ungefär en miljon människor i Sverige utanför den digitala världen och använder sig varken av digital media, datorer eller smartphones. Ungefär 400 000 av dessa är äldre. Mia Forsäng menar att det kan bli särskilt problematiskt för seniorer i skärgården att inte behärska den moderna teknologin.
– Du blir lätt isolerad på en ö om du inte kan använda sociala medier, swisha eller har en dator. Vi vill även bidra till ett hållbart samhälle. Detta gör att man kanske slipper åka den där extra turen, att man istället kan utföra sina ärenden på ett annat sätt. Många av skärgårdsbåtarna har ju också börjat använda andra former av betaltjänster och säkerhetsmässigt är det jättebra om den kontanta delen försvinner, säger Mia Forsäng.
Var utbildningarna kommer att hållas är ännu inte bestämt, men enligt Mia Forsäng strävar man efter att lägga dem ute på öarna i den mån det är möjligt. Anledningen är att man även vill få ut ungdomarna, som kommer att leda kurserna tillsammans med handledare från kommunen, i en skärgård som många av dem aldrig har fått uppleva.
– Det här är en jättemöjlighet att få visa upp det vackra som vi faktiskt har, så projektet har även det syftet, säger Mia Forsäng.
Att delta i kurserna kommer att vara kostnadsfritt för medborgarna.
– Vi gör ju det här för att främja deltagarna att bli mer digitala och börja använda olika typer av tjänster. Det handlar om möjligheten att ta del av samhället; lär man sig inte detta kommer man att hamna i ett digitalt utanförskap i framtiden, säger hon.