Barnmatsföretaget Örätt gör inte mixad barnmat i glasburkar. Istället satsar de på färsk mat. Skärgården har ställt fem frågor till Cilla Heurlin, en av grundarna bakom Svartsös nya företag.
Varför startade ni Örätt?
– Vi ville starta en verksamhet härute som vi kunde försörja oss på året runt. Vi utgår från skärgården i vårt val av råvaror. Allt som finns närodlat tar vi, som kött från Öslakt och potatis och rapsolja från Ingarö. När turisterna åker och grönsaksodlarna står där med sina grönsaker, då köper vi gärna allt som finns!
Hur kan en portion barnmat se ut från Örätt?
– Vi har fem olika rätter: lamm, nöt, kyckling och vegetariskt. Maten ligger åtskild. Till exempel en klick potatismos, en klick torsk i dillsås och en klick morotspuré. Sen kan barnen blanda ihop själva under måltiden. På det sättet blir steget till vanlig vuxenmat inte lika stort.
Vilka reaktioner har ni fått hittills?
– Vi gjorde ett test på 40 barnfamiljer. De tyckte att maten var jättegod och att den såg nyttig och trevlig ut. De gillade att vi inte blandar maten och att barnen kan äta en sak i taget.
Var kommer maten att finnas till försäljning?
– I sommar kommer den endast att finnas till försäljning i skärgården. Under hösten kommer vi att finnas i flera butiker i Stockholm.
Vad händer resten av året?
– Vi jobbar på att få igång ett eget produktionskök på Svartsö. Vi vill bygga klimatsmart och har därför två Uppsalastudenter hos oss som jobbar med det som sitt examensarbete. Innan det är färdigt kommer vi att laga barnmaten i ett produktionskök i Stockholm. I sommar hyr vi också in oss i ett kök på Svartsö och producerar kalla rätter som smörgåsar och sallader till försäljning på ön och öarna omkring.
FAKTA
Bakom företaget Örätt står Cilla Heurlin, Lena Salomonsson och Catarina Zederman, alla boende på Svartsö. Företagets barnmat lagas för barn mellan åtta månader och tre år.