Stiftelsens områden ska delas upp i tre kategorier med olika servicenivåer. Störst resurser satsas på populära platser medan servicen försvinner helt på andra ställen. Samtidigt halveras antalet fältpersonal och många befaras nu mista sina jobb.
Organisationsförändringarna av Skärgårdsstiftelsen som påbörjades 2020 går nu in i en ny fas. På stiftelsens styrelsemöte, imorgon fredag, ska stiftelsens vd Anna Waxin presentera ett förslag som innebär betydande förändringar för stiftelsens sätt att arbeta. Förslaget har omgärdats av stort hemlighetsmakeri och styrelsens ledamöter har inte fått något underlag i förväg att ta ställning till. Inte heller stiftelsens personal har informerats om planerna. Enligt en initierad källa beror mörkläggningen på att ledningen hoppas kunna smyga igenom förslaget snabbt.
– De vill göra stiftelsen till ett destinationsbolag, säger källan som befarar att förslaget kan strida mot stiftelsens stadgar då det kan anses motverka en levande skärgård.
Enligt förslaget ska stiftelsens områden delas upp i tre olika kategorier utifrån ett ”besöksperspektiv”. Populära områden, som är välbesökta året om, ska tillföras störst resurser. I områden som endast är välbesökta under säsong ska begränsade satsningar göras medan det i så kallade ”kategori 3-reservat” inte ska finnas några serviceanordningar alls.
Det 20-tal heltidstjänster för fältpersonal som finns idag ska bantas till tio.
Merparten av det 40-tal deltidsanställda som idag delar på de 20 tjänsterna är fastboende skärgårdsbor. Tidningen erfar att förhandlingar kring uppsägning av all fältpersonal redan har inletts med facket.
För den skärgårdsboende fältpersonalen blir det svårt att söka de nya tjänsterna då dessa ska placeras vid, och utgå från, baser på fastlandet.
Ett flertal av Skärgårdsstiftelsen medarbetare har hört av sig till tidningen och uttryckt oro kring planerna. Även Skärgårdens intresseföreningars kontaktorganisation (Siko) har kontaktats av upprörda anställda på stiftelsen.
– Vi är oroliga för att det här innebär att man åter vidtar åtgärder som gör att skärgården blir mindre levande, säger Göran Lagerström, Sikos styrelse.
Skärgårdsstiftelsens vd Anna Waxin avböjer en intervju om planerna men skriver i ett mejl till tidningen:
”Vi behöver anpassa organisationen efter förändrade förutsättningar som vi ser framåt gällande myndighetskrav, arbetsmiljökrav och arbetssätt samt finansiering. För att skapa förutsättningar för organisationens långsiktiga överlevnad behöver Skärgårdsstiftelsen således fortsätta sin förändringsresa. Ni får respektera vår process och vi kan inte föregå den. Vi kommer därför inte kommentera detta vidare i nuläget”.