
Foto: Bosse Lind
I förra veckan sjösatte Skärgårdsstiftelsen sin omorganisation med fokus på kärnverksamheten. De tre regioncheferna försvinner.
– Det är egentligen helt odramatiskt. Vi har istället tre driftschefer. En på fastighets- och två på natursidan, säger vd Anna Waxin.
Istället för att dela upp verksamheten i regioner vill Skärgårdsstiftelsen förtydliga vilka två ben de står på: fastigheter samt skog, mark och vatten. Omorganisationen innebär att två driftschefer har nyrekryterats till naturvårdssidan. En internrekrytering har gjorts till rollen som driftschef för fastigheter och de tre tidigare regioncheferna har fått nya roller inom organisationen utifrån sina olika kompetenser. Samtliga anställda deltog i förra veckan i en kickoff under Skärgårdsstiftelsens hittills största Teamsmöte.
– För oss som jobbar med skärgården är det otroligt smidigt att kunna ses på det här sättet, säger Ulrika Palmblad-Wennergren, chef pr- och besöksnäring.
Videomötena har gjort stiftelsen mer effektiv i pandemitider då deras verksamhet ligger i ropet. Förändringen är långsiktig och har enligt de två en starkare koppling till Skärgårdsstiftelsens uppdrag, som fortfarande är detsamma som vid starten 1959: att bevara Stockholms skärgårds egenart, naturvärden och landskapsbild, främja friluftsliv, kultur och turism med beaktande av bofastas intressen – samt att byggnader och anläggningar ska främja ändamålet.
– Fastighetssidan har nog inte varit lika känd men är minst lika viktig, menar Anna Waxin. Våra fastigheter måste vara underhållna för att vi ska kunna gagna utvecklingen. Kärnverksamheten är nu tydliggjord med de två delarna. Nu anpassar vi staberna utifrån det och det blir i en två-stegs-raket.
För personalen på fältet fortsätter arbetet under 2021 ”business as usual”, med skillnaden att de får en ny chef.
– Ingen har exakt samma arbetsuppgifter. Tillsynsmän och naturvårdare jobbar primärt med naturvård, vissa är mer engagerade i fastigheterna.
Ytterligare en anledning till förändringarna är att inom den kommersiella delen – fastighets-sidan – ska stiftelsen vara självbärande 2025.
– För att kunna vara det måste vi också fördela beståndet, vi räknar på vad som är kommersiellt och vad som är bevarande.
Anna Waxin tillträdde som vd 2016 och fram till 2023 har stiftelsen ett extra anslag från Region Stockholm för att komma till rätta med det eftersatta underhållet både på fastigheter och mark.
– Vi ser stora effekter på fastighetssidan redan för våra hyresgäster. Om du ska förvalta en och utveckla skog måste du ha olika skogskompetenser, som kunskap inom avverkning och naturvård. Vi har nu tillfört kompetens inom skog, naturvård, vatten och så vidare. Jag som kommer från skogssidan hade begått tjänstefel om jag inte sagt att vi saknat specialistkompetens.
Anna Waxin hoppas kunna bygga bort känslan av uppdelning mellan kansli och fältpersonal.
– Det finns inget motsatsförhållande mellan kansli och fält. De nya cheferna och förvaltarna vi har är inte kansli, det är kärnverksamhet. Det är kärnverksamhet oaktat om jag har en tjänstemannaroll eller fältroll. De verkar nu sida vid sida och jag tror att det kommer bli jättebra, säger hon.