
En rundringning till sju varv i Stockholms skärgård visar att de flesta varv tycker att det är svårt att hitta personal med rätt kunskaper. – Vi satsar framåt men det som håller oss tillbaka är att det är så oerhört svårt att hitta kompetent folk, säger Johan Pedersén på Ramsmora varv & marina.
För att jobba på ett varv krävs i dag breda kunskaper. Personerna varven söker ska ha specialkunskaper om allt från hur man lagar båtmotorer till hur man riggar segel och fixar kylskåp. I en rundringning som Skärgården har gjort säger sex av sju tillfrågade varv att de har svårt att hitta kvalificerad personal.
– Kvalificerad personal är en bristvara och för få utbildar sig. Problemet är att som båtmekaniker måste man vara väldigt allsidig samtidigt som det sker en otroligt snabb utveckling inom branschen, säger Thomas Lindström på Lindströms båtvarv.
– Det är generellt svårt att hitta folk i den här branschen och det är stor konkurrens om kvalificerade mekaniker. Vi måste ofta gå via kontakter för att hitta personer med rätt kunskap. De kompetenser som är svårast att hitta är främst erfarna motormekaniker men även personal som har en bredare kunskap för reparation, polering och eljobb, säger Johan Ridderstolpe, på Ingarö varv.
På Kanholmsfjärdens marina går man också via kontakter för att hitta rätt folk.
– Vi internrekryterar. Ofta byter folk från varv till varv. Det är svårt att hitta personer med grundläggande kunskaper. Det går inte att komma från ingenstans och sen börja jobba med en båt. Det tar ett par år innan man börjar kunna jobbet, säger Thomas Trouin på Kanholmsfjärdens marina.
Bristen på kompetent personal är för vissa ett så stort problem att det bromsar verksamheten.
– Vi satsar framåt men det som håller oss tillbaka är att det är så oerhört svårt att hitta kompetent folk. Vi söker kontinuerligt folk, säger Johan Pedersén på Ramsmora varv & marina.
Och konkurrensen om den kvalificerade personalen gör att varven håller hårt i sina medarbetare.
– Det är svårt att få rätt personal med bra kompetens, när man hittar någon så
gäller det att få den personen att trivas och stanna hos oss, säger Sten Hollstrand på Gräddö Marina.
Flera av varven har problem att hinna med jobben under högsäsong.
– Det finns så mycket jobb på sommaren så att vi lätt skulle ha kunnat fördubbla vår personal, men det är svårt att hitta bra sommarjobbare. En del varv väljer att stänga för semester när det är som mest att göra och för oss som jobbar sommartid blir belastningen mycket hög, säger Sten Hollstrand på Gräddö Marina.
Och även om flera varv tar in praktikanter så är det svårt för dessa att hoppa in för den ordinarie personalen.
– Vi försöker ta in praktikanter som kan gå med och lära sig. Men på moderna båtar är det ofta omöjligt att ta in sommarjobbare eftersom tekniken är så avancerad. Det finns inte två båtar som är likadana, säger Thomas Lindström på Lindströms båtvarv.
Johan Pedersén på Ramsmora varv & marina ser en framtid för ynga som vill jobba på varv.
– Det är ett framtidsjobb om man vill jobba på och är aktiv. Problemet är att gapet mellan gymnasieutbildningarna och att kunna jobba på ett varv och faktiskt bidra med något som att felsöka en motor, är så stort.
Varför har varv i dag svårt att hitta kompetent personal?
– Ett skäl kan vara att de stora varven inte finns längre, och där utbildade sig flera som sedan kunde gå till de små varven. Idag är det totala behovet av den här typen av kunskaper kanske inte så stort och ungdomar har andra drömmar, säger Magnus Ringnér på Föreningen Sveriges Varv.
Text: Sofia White
Foto: Johan Hellström