
Flera klagomål har riktats mot skolan och förskolan på Ornö. Bland annat mot att skolan saknar förskollärare och tillräckliga insatser mot brister i verksamheten, som utanförskap.
Sedan förra året har Haninge kommun tagit emot flera klagomål som rör skolverksamheten på Ornö. Klagomålen gäller bland annat att förskolan saknar förskollärare, och enbart har en barnskötare som ansvarar för hela verksamheten. I anmälan till kommunen framförs oro om att barnen inte får den hjälp och stöd de behöver. I anmälan pekas flera brister ut, som att barnen utsätts för utanförskap och att tillräckliga insatser saknas. En förskollärare anställdes visserligen i januari, men den anställningen kommer inte att förlängas, något som föräldrar på skolan är negativa till.
Skolledningen har bemött kritiken och menar att behovet av förskollärare uppfyllts i och med regelbunden närvaro av förskollärare från Dalarö en förmiddag per vecka. Dessutom, menar skolledningen, gör det geografiska läget nyrekrytering svår.
Utbildningsförvaltningen menar att skollagen visserligen säger att endast den som har legitimation som förskollärare får bedriva undervisning i förskolan. Men att det också får finnas annan personal i undervisningen. Hur andelen däremellan ska se ut är inte reglerat, men hänger ihop med förskolans storlek och organisation. Vidare att det i fallet med Ornö förskola handlar om en ”väldigt liten enhet” med bara fyra barn i höst. Det, menar kanslichefen, gör att bemanningen räcker till.
Grundskolechef Lina Axelsson Kihlblom säger:
– Rektorn jobbar hela tiden med att få behörig personal. Problemet är att man i princip måste bo på Ornö eftersom det blir svårt med båttider och sånt annars, säger hon.
Klagomålen gäller även Dalarö skola. I den blivande årskurs 7 kommer det att gå totalt 34-35 elever. Under vårvintern fick föräldrarna både på Ornö och Dalarö först besked om att klassen skulle delas. Men nyligen kom ett nytt besked. Det gjorde gällande att gruppdynamiken i en klasser med 17 elever skulle bli så dålig att klassen med 34-35 elever blir kvar. Lina Axelsson Kihlblom igen:
– Vi vet att det finns synpunkter på det. Vi har väldigt engagerade föräldrar och det är inte alltid man är nöjd med beslut som fattas. I det här fallet avgör rektorn. Chanserna att hitta en kompis i en liten grupp är inte lätt. Men klassen kommer att delas upp i olika, mindre grupper. Det handlar om att kunna ge särskilt stöd till eleverna. Vi anser att det är ineffektivt att ha två lärare i två små grupper. Ibland är det bättre att jobba i en större grupp, säger Lina Axelsson Kihlblom.
Ytterligare ett klagomål rör Ornö skola, där en förälder menar att det finns oklarheter kring huruvida skolan är en F-5, F-6 eller en F-9-skola.
I den frågan tar utbildningsförvaltningen på sig skulden för röran. I ett svar till den klagande föräldern skriver kanslichefen att Ornö skola inte är en F-5-skola. Vilket är en uppgift som har figurerat på kommunens hemsida. Alla skolor i kommunen har, sedan en ny organisation av grundskolorna infördes 2012, gjorts om till F-6-enheter, vilket alltså även gäller Ornö skola.