
Förra måndagen upptäckte en privatperson en drivande mina vid Mysingeholm, öster om Muskö. Försvarsmakten konstaterade att minan tillverkats år 1931 och var skarpladdad, varpå marinens röjdykare därför sprängde den senare under kvällen.
Minan som upptäcktes var svensktillverkad av modell F31, en beteckning som betyder att den byggts år 1931. Minan har använts såväl för skarp minering under andra världskriget och för övningar i ofarlig form, skriver Försvarsmakten på sin hemsida. Efter att ammunitionsröjningsexperter från röjdykardivisionen undersökt fyndet beslöt man att ta det säkra före det osäkra och spränga den.
– Det gick inte att avgöra om den var skarp eller ofarlig, därför tog vi beslutet att spränga den genom att sänka ner den på botten och placera en mindre laddning intill. Av explosionen att döma så innehöll den någon form av sprängmedel, säger ammunitionsröjningsledaren Erik.
Att hitta minor i skärgården som härstammar från andra världskriget är inte helt ovanligt. Under denna tid placerades 1838 minor i svenska vatten, enligt Gotlands försvarsmuseum. Totalt lades hela 175 000 minor av olika ursprung ut i svenska vatten mellan Nordsjön och Finska viken och av dessa ligger runt 50 000 minor kvar. Ett antal gånger varje år får därför Försvarsmakten in rapporter med fynd från privatpersoner som påträffat en mina.
På sin hemsida uppmanar Försvarsmakten att den som hittar någonting som kan misstänkas vara en granat, mina eller annat farligt föremål kontaktar Försvarsmakten och inte vidrör eller flyttar objektet.