När skyddsjakt på skarv genomfördes i våras i Furusundsleden kan en häckning av berguv ha avbrutits, det säger berguvsinventeraren Alar Broberg. Ärendet har polisanmälts.
Berguv är en av världens största ugglor. Den förekommer i stora delar av Europa men har i Sverige minskat kraftigt, omkring 30 procent, sedan millenieskiftet. I Stockholms län räknar man med att det finns ett 30-tal par. Det enda häckande paret i skärgården norr om Värmdö finns i Furusundsleden i närheten av en skarvkoloni. Under våren har markägare i området bedrivit skyddsjakt på skarv på öarna i leden. Enligt uppgifter kan jägarna ha stört den pågående häckningen.
– Lokalen där berguven häckar är känd av alla. Det ser ut som häckningen i år har avbrutits tidigt. Jag kan inte garantera att jakten stört häckningen, men det finns en stor risk att den gjort det. Om man riskerar att störa häckningen är det olämpligt att chansa med jakt, säger Alar Broberg som i juni kom till platsen för att ringmärka berguvens ungar, men fann ett övergivet bo.
Enligt Alar Broberg är varje häckning av berguvar viktig. Arten är rödlistad och fridlyst. I länsstyrelsens tillstånd till skyddsjakt från 18 mars framgår att jakten inte får bedrivas närmare än 300 meter från häckningsplats för berguv men boet ligger bara drygt hundra meter ifrån en skarvkoloni där skyddsjakt bedrivits. Länsstyrelsens beslut överklagades till förvaltningsrätten av markägarna den 23 mars. I samband med överklagandet föreslog länsstyrelsen en ändring i villkoret kring jakten. Förslaget innebar att länsstyrelsen ändrade inställning till sitt tidigare beslut och plötsligt tillät oljering. Markägarna fick rätt att utöva jakten av förvaltningsrätten, men händelsen har polisanmälts av Stockholms ornitologiska förening eftersom man menar att länsstyrelsens beslut fortfarande gällde när oljeringen genomfördes.
– Oljeringen av äggen genomfördes 9 april, innan domen från förvaltningsrätten kommit. Om man väntat på domen hade man inte kunnat genomföra jakten eftersom fågelungarna utvecklats för mycket, säger Sören Lindén vid Stockholms ornitologiska förening som polisanmält händelsen.
Att länsstyrelsen ändrade sitt beslut förvånar Sören Lindén.
– Det är bland det mest allvarliga i det här. Jag tycker det är jättekonstigt att man ändrar inställning. Det borde vara jobbigt för länsstyrelsen nu när man ser resultatet att häckningen är förstörd, säger Sören Lindén.
Malin Langenfors, vilthandläggare på länsstyrelsen, skriver i ett mejl att avståndet 300 meter gäller generellt vid vapenjakt, men att man ändrade uppfattning i detta specifika fall. Hon skriver också att det inte är klarlagt att något fel begåtts vid jakten.
– Det är inte klarlagt att beslutet inte har följts. Vi kommer avvakta polisens ställningstagande innan vi yttrar oss ytterligare i ärendet.
”Vi följer lagar och regler”
Clas Boström som ansvarade för oljeringen av skarvägg säger att berguvarnas häckningsplats inte var aktiv vid skyddsjakten och att man följt alla lagar och regler.
Clas Boström förnekar att man stört någon häckning genom jakten.
– Det fanns ingen aktiv häckning där när vi genomförde jakten. Vi hade tillstånd och följer alla lagar och regler. Vi fick rätt i förvaltningsdomstolen.
Enligt Clas Boström hänger häckningen ihop med förekomsten av sork och råttor. Senaste lyckade häckningen för berguvarna på platsen i närheten av skarvkolonin var 2018, vilket också var ett sorkår, menar han. Clas Boström var inte medveten om att en polisanmälan mot honom är gjord innan Skärgården nämner det.
– Vi vill gärna har ett förtroendefullt samarbete med professionella ornitologer, inte att man springer bakom ryggen på oss. Det är bättre med ett samarbete i de här frågorna, men det har Stockholms ornitologiska förening inte varit intresserade av.
Alar Broberg säger att han inte kan vara helt säker på att en häckning pågick.
– Jag såg spår i boet och det såg ut som att de häckat. Berguvar är otroligt svåra att hitta om de ligger och ruvar. Om jägarna kunnat se att ingen häckning pågått så är de otroligt duktiga, säger han.
Enligt Alar Broberg kan även förra årets häckning ha störts. De två senaste åren har varit bra häcknigsår generellt. Det finns indikationer på att ett nytt par av berguvar kan ha etablerat sig i norra skärgården.